Predsednik Opštine Srbobran u poseti Pioniru AD

17. april 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Privreda

Danas smo se pridružili predsednika naše opštine u obilasku akcionarskog društva Pionir iz Srbobrana u sklopu, nove ovogodišnje, aktivnosti u kojoj lokalna samouprava poklanja više pažnje problemima privrednika koji već posluju kod nas.

 

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški je u pratnji članova opštinskog veća, predstavnika lokalne samouprave i brojnih novinara posetio ovo staro i poznato poljoprivredno dobro i značajnog privrednog subjekta u našem kraju. U sali za prijeme i sastanke, srbobranskog “Pionira”, goste je dočekao direktor ovog akcionarskog društva gospodin Milenko Sinđić, kojem je očigledno bilo vrlo drago što se firmi na čijem je čelu poklanja ovako velika pažnja.

DSC_0114

Na sastanku koji je trajao više od sat vremena predsednik Paroški se interesovao za probleme u poslovanju koji se tiču domena lokalne vlasti, kako bi pokušao da ih otkloni i time poslovanje ove bitne firme učini lakšim. Ispostavilo se da su prepreke koje koče brži napredak Pionira takve da nemaju direktne veze sa birokratskim aparatom i da je za iznalaženje rešenja potrebno nešto više od dobre volje srbobranske vlasti. Direktor Sinđić je tokom sastanka izrazio da je zahvalan što je Opština uopšte zainteresovana za njihove probleme i što njeni funkcioneri imaju sluha i želje da ih saslušaju. Takođe je više puta ponovio da je ovo prvi put da je neko sa nivoa lokalne vlasti došao u zvaničnu posetu i to sa ciljem da pomogne.

DSC_0113

DSC_0115

Nakon iscrpnog sastanka, gospoda Paroški i Sinđić dali su izjave okupljenim predstavnicima medija iz Srbobrana, Vrbasa i Novog Sada, a prvi je svoje zaključke izneo predsednik Opštine Srbobran: “Ovo je još jedna u nizu poseta, koje činimo u obilascima naših privrednika. Cilj ovih poseta je da vidimo kako posluju preduzeća na teritoriji opštine Srbobran, da snimimo situaciju i ukoliko je moguće pomognemo našim privrednicima. Danas smo bili u akcionarskom društvu pionir, koje postoji od 1965. godine i uvek je bilo uzorno preduzeće. Kako vidite ono i sada može da se podiči svojom uređenošću, kako parcela tako i parkova oko samog preduzeća. Posle transformacije kao da se ništa nije promenilo u funkcionisanju jer i danas ovo preduzeće vrlo dobro posluje i u ovim uslovima. Danas smo se uverili u razgovoru sa direktorom da je to tako, i ja u svoje i u ime svojih saradnika izražavam zadovoljstvo što  na našoj teritoriji radi i privređuje jedna ovakva firma koja obrađuje 1.300 hektara zemlje…”

pionir-upravna-zgrada

“… Lokalna samouprava po svojoj suštini nije direktno uključena u aktivnosti oko poslovanja, ali može i mora da obezbeđuje uslove za nesmetano funkcionisanje privrede na njenoj teritoriji. Ono što mi možemo da učinimo u jednom delu administracije, možda i nije mnogo za privredu, ali je značajno da postoji, kao kad su u pitanju takse i druge obaveze koje privrednici imaju u odnosu sa lokalnom samoupravom. Tu smo da budemo spona između privrede i viših državnih organa, a i danas smo čuli da postoje određeni problemi tog tipa. Mi tu ne možemo direktno da pomognemo, ali možemo da sa nekim inicijativama pokušamo da se ti problemi reše. Važno je da stvaramo uslove da privrednici dođu u našu sredinu i time zaposlimo naše građane, kako bi oni imali dobru zaradu” , bile su reči sa kojima je Predsednik Paroški završio svoje izlaganje vezano za današnji sastanak i temu privrede u Srbobranu.

DSC_0126

Direktor Pionira AD Srbobran naglasio je da njegova firma ima probleme sa kojima se susreću i svi drugi privredni subjektu u Srbiji i da on ne očekuje neku posebnu pomoć već samo razumevanje. Ono što je njemu i Pioniru bitno je da rod bude što veći, jer samo tako će se ostvariti veća dobit iz koje će se isplatiti radnici, porezi i povećati ulaganja u novu proizvodnju, a to je jedini način da svi budu zadovoljni. Lično se, kaže najviše raduje kad na kraju godine imaju veliki porez na dobit, jer to znači da je zarada takođe velika. Na žalost to nije bio slučaj u prošloj godini i ovaj porez je izostao. Sa svojih 100 radnika, uglavnom žitelja Srbobrana, Pionir uspeva da dostigne nivo prosečne plate od 56.000 dinara bruto, što je za uslove nerazvijene Opštine, kao što je naša vrlo prihvatljivo.

Za kraj, gospodin Milenko Sinđić poželeo je da im se ne ponovi prošla godina i da ove pored dobrog roda imaju i više sezonskih radnika iz Srbobrana, a ne da sezonce traže negde dalje po Vojvodini.

Facebook Komentari