Predsenik Paroški obišao je srbobranske vatrogasce

14. mart 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Predsednik naše opštine gospodin Radivoj Paroški bio je danas u poseti srbobranskom Vatrogasnom Domu, sa željom da se bliže upozna sa životom i radom vatrogasaca.

Ovi hrabri ljudi su uvek dežurni i spremni da odgovore na svaki panični poziv građana, pruže pomoć spasavanja, gašenja požara i obezbeđivanja opasnih materija. Njihov rad nije uvek lak ni jednostavan, a ni tehnika kojom raspolažu nije najnovija. Stim u vezi naša lokalna vlast osetila je potrebu da ponovo pomogne u životu i radu ovoj bitnoj jedinici naše opštine, iako joj to nije ni dužnost ni obaveza.

vatrogasci-srbobran-2

Predsednik Paroški je saslušao vatrogasce i obećao da će Opština pomoći koliko god može, ali ih je uputio i na otvorene konkurse koji su namenjeni upravo svrsi pokrivanja troškova rada vatrogasnih i jedinica spasavanja. Prenosimo Vam obraćanje predsenika Opštine:

“Došli smo danas pre svega da vidimo u kakvim uslovima živite i radite, a vi u stvari i živite ovaj posao, a to i uliva poverenje u vatrogasnu jedinicu. Malo je poražavajuće videti stari vozni park, jer vi bez njega ne možete da funkcionišete. S obzirom koliko intrvencija godišnje imate čini mi se da ste ipak veoma efikasni. Nažalost vatrogasna jedinica ne pripada lokalnoj samoupravi, tako da ono što mi činimo za vas činimo samo iz razloga što živimo na istom prostoru i radimo posao u službi građana. Vi ste tu da bi obezbedili građane i ulili im sigurnost u vanrednim situacijama, a sredstva kojima raspolažete su u najblažem smislu govoreći veoma slaba, s obzirom na potrebe koje imate…

vatrogasci-srbobran-4

Vrlo često volim da kažem da je najbolja situacija kada vatrogasac nema posla, ali dešavaju se u poslednje vreme učestali požari jer imamo mnogo starih i trošnih kuća, a tu možete da odreagujete samo vi. Ono što mi možemo da učinimo je možda malo za vas, ali verujte mi činimo maksimalno i pokušavamo u budžetu da obezbedimo više sredstava. Budžet nam je ograničen i teško da lokalna samouprava može da izdvoji dovoljno za nabavku novog voznog parka. Ja sam vašim radom i učinjenim u prošloj godini  jako zadovoljan, i odajem vam s tim u vezi priznanje. Možda da pokušamo iz nekih drugih kontakata rešimo nabavku potrebne tehnike. Kao predsednik opštine mogu da budem zadovoljan radom u prethodnoj godini i koliko ste uspeli da učinite za bezbednost naših sugrađana. Još jednom vam odajem priznanje i počast za postignuto. Krajem godine smo uspeli da vam poboljšamo uslove života u kojima boravite”.

vatrogasci-srbobran-1 vatrogasci-srbobran-3

Predsednik Paroški dao je predlog da se preko Dobrovoljnog Vatrogasnog društva koje još uvek postoji, možda može rešiti problem zastarele tehnike. Dobrovoljnog Vatrogasnog društva nisu ugašena ali su gurnuta u drugi plan jer je postojao nedostatak dobrovoljaca te su zbog toga zamenjena profesionalnim sastavima jedinica kakve danas imamo. Društvo je osnovano 1886. godine i tako duga tradicija služi na čast Srbobrancima. Deo sredstava mogao bi da se obezbedi preko konkursa na kojima bi Vatrogasno društvo konkurisalo, a deo novca bi dala opštinska uprava. Pripadnici vatrogasne jedinice upoznali su predsednika i sa svim tekućim sitnijim, a opet bitnim za funkcionisanje, problemima za čije rešavanje ne bi trebalo da bude prepreka jer ne iziskuju značajna sredstva, već samo dobru volju.

U galeriji možete pogledati kratki foto istorijat Vatrogasnog društva u Srbobranu.

Facebook Komentari