Predsednik Opštine obišao preduzeće MetalX

11. mart 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Privreda

U sklopu nove politike otvorenosti lokalne samouprave ka privatnom preduzetništvu, predsednik Opštine Srbobran obišao je preduzeće Metal X iz Turije.

metalx-1

Metal X doo je firma koja je dobar primer rada i razvitka jednog preduzeća, iz male radionice u ozbiljan proizvodni pogon, uz finansijske podsticaje lokalne samouprave. Na prošlogodišnjem konkursu opštinskog fonda za razvoj, ovo preduzeće je dobilo sredstva za kupovinu zemljišta na kom će biti izgrađena hala kojom će biti ostvareno proširenje proizvodnih kapaciteta i samim tim zaposleno više radnika. Obilaskom proizvodnje i razgovorom sa direktorkom preduzeća, predsednik opštine gospodin Radivoj Paroški upoznao se sa napretkom u ostvarivanju planova proširenja firme kao i sa preprekama sa kojima se ona na tom putu susreće.

metalx-2

O svom viđenju trenutnog stanja i planovima za predstojeći period predsednik Paroški rekao je sledeće: “Ovo je prva firma u nizu koje ćemo obići u narednom periodu. S obzirom da do sada nismo imali pravih informacija o našim privrednicima, a Srbobran ima jedan značajan broj privrednika u odnosu na veličinu opštine, koji zapošljavaju veći broj građana u sektoru proizvodnje. Došli smo u Metal X, u firmu koja se bavi proizvodnjom transportnih traka, da vidimo proizvodnju i čujemo sa kojim problemima se firma susreće, da vidimo kakav je odnos lokalne samouprave i privrede sa njihove tačke gledišta i da pokušamo da pomognemo koliko je to u našoj moći. Opština Srbobran je prvi put prošle godina formirala fond za podsticaj malih i srednjih preduzeća, a ova firma je dobila određena sredstva. I ove godine formiran je takav fond i mi se nadamo da će on pospešiti razvoj Opštine Srbobran. Sa druge strane dosta radimo na tome da do kraja osposobimo našu industrijsku zonu, i da se i tu formiraju određeni pogoni male i srednje privrede. Već imamo zainteresovane koji su nam poslali pisma o namerama, prave se i programi po kojima će se to ostvarivati. U industrijskoj zoni nam nedostaje još samo kanalizacija i to je u planu da se ove godine izgradi. Iskustva koja imaju naši privrednici, koji već duže rade na ovom terenu će nam pružiti drugačiji uvid u to kako možda treba da se drugačije postavimo, u organizacionom smislu,  prema privredi, jer nam je cilj da se što veći broj radnika zaposli, a sa druge strane i da Srbobran brže krene nekim stopama razvoja”.

metalx-3

Delegaciju Opštine Srbobran kao i brojne novinare ugostila je direktorka, a ujedno i vlasnica preduzeća Metal X, Ljiljana Kovačić, koja nije imala nedoumica kada je u pitanju potreba za  bliskom saradnjom lokalnih vlasti i sektora privrede, a pogotovo privatno – proizvodnih preduzeća : “Mnogo nam je značila finansijska podrška lokalne samouprave koju smo dobili prošle godine u svakom smislu. Sredstva smo iskoristili za kupovinu građevinskog zemljišta na kom planiramo dalje da proširimo svoju proizvodnju, a u planu nam je da apliciramo za sredstva za nove investicije. Plan je da se izgradi nova velika proizvodna hala, gde ćemo moći da zaposlimo veći broj ljudi. Naša firma postoji od 2002. godine, i punih 16 godina se bavimo proizvodnjom i trgovinom specijalnih industrijskih traka od gume i poliuretana”.

Tokom razgovora predsednika opštine i direktorke firme iz Turije, prepoznati su pravci mogućih unapređenja poslovne klime, kao i načini na koje se privrednicima može olakšati poslovanje a da to bude korisno i lokalnoj vlasti i našoj opštini uopšte.

U nastavku možete pogledati video materijal snimljen u obilasku preduzeća:

 

Facebook Komentari