Svečana Akademija – Vek od smrti Lazara Dunđerskog

07. decembar 2017.

Mesto: Novi Sad, Srbobran

Kategorija: Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je sinoć svečanu akademiju u Srpskom narodnom pozorištu, povodom obeležavanja 100 godina od smrti Lazara Dunđerskog, velikog srpskog dobrotvora.

Navršilo se 100 godina od smrti Lazara Dunđerskog (Srbobran, 1833 – Beč, 1917), jednog od najbogatijih i najuticajnijih Srba u Austrougarskoj i ujedno, jednog od najvećih dobrotvora u srpskoj istoriji. Tim povodom u Srpskom narodnom pozorištu večeras upriličena je Svečana akademija.

mirovic

S velikim poštovanjem prema ovom velikom Srbinu je gospodin Mirović počeo svoj govor: „Najdublji naklon senima Lazara – Laze Dunđerskog. Neka i ova svečana akademija još snažnije osvetli duh porodice Dunđerskih, i svih drugih porodica koje su Vojvodinu stvarale vekovima. Njegovim naslednicima kao i naslednicima svih drugih uglednih i poštovanih ljudi stare Vojvodine, i jedno veliko izvinjenje, verujem prvi put od predstavnika države, za sve ono što su pretrpeli u vreme komunističke diktature, nezakonito, nepravedno i nemoralno“. Dodao je da su to vreme, svako na svoj način, obeležili i drugi naši velikani, kao što su Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Mihajlo Polit Desančić, Đorđe Natošević, Jovan Bošković, Vasa Pušibrk i mnogi drugi, kojima tek treba da se odu-žimo.

Malo je reći da je veče bilo predivno. Smenjivali su se na sceni SNP-a glumci, recitatori, soprani, pijanisti i violinisti, a na kraju i pravi Tamburaški orkestar. Velika sala pozorišta bila je potpuno ispunjena, a među svim tim znatiželjnicima i poštovaocima imena Lazara Dunđerskog bilo je i pedesetak srbobranaca, onih istinskih ljubitelja kulture.

Slušali smo poeziju Kornelija Stankovića (Što se bore misli moje), uživali u kompozicijama Isidora Bajića (Sanje) i Franca lista (Lorelaj), učili o životu Lazinom uz Strahinju Petrovića (glumac SNP-a), a najviše nam se dopao fantastični Miodrag Petrović (takođe glumac) koji je tumačio ulogu Lazara Dunđerskog od početka do kraja večeri. Uz male muzičko-edukativne pauze sa gore navedenim izvođačima, Miodrag je govorio monodramu “Ja, Lazar Dunđerski” Zorana Subotičkog, i tako nam približio poznatog srbobranca na jedan nov i uverljiv način. Bio je to jedan srdačan i duhom veseo čovek, kojeg su verovatno svi voleli jer je kako kažu retko koga odbio za pomoć ili bilo šta drugo. Pored svega rečenog, u foajeu scene “Jovana Đorđevića” prikazana je prigodna postavka sa eksponatima iz muzeja Vojvodine i muzeja Piva iz Čelareva, koji prate život Lazarev.

Ovaj odlično organizovan kulturni performans treba da služi na čast Srpskom Narodnom Pozorištu, svim Vojvođanima i “Srbljima” uopšte, jer je ovo način na koji se odaje počast zaslužnim građanima i čuva uspomena na njih i njihova dela.

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari