Dodeljena je nagrada LENKIN PRSTEN

19. novembar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

U subotu 18. novembra dodeljena je dvanaesta po redu nagrada “Lenkin Prsten”. Srbobransko Malo pozorište bilo je mesto ovog značajnog opštinsko-kulturnog okupljanja.

Uz ogroman odziv srbobranaca, novinara i mnogobrojnih gostiju, sala pozorištanceta bila je apsolutno popunjena i očigledan je bio utisak da su svi veoma zadovoljni činjenicom što su prisutni jer ovo je možda i najznačajnije okupljanje u godini. Veče je otvorio glumac Srpskog Narodnog pozorišta Miodrag Petrović, izvodeći predpremierno deo svoje nove monodrame o Lazaru Dunđerskom. Prisutnima se zvanično prvi obratio ministar kulture u Vladi Vojvodine gospodin Zoran Hadžilazin. Ministar se zahvalio na pozivu da dođe u Srbobran i izrazio veliko zadovoljstvo što je prisutan na jednom ovako bitnom kulturnom dešavanju koje je se održalo sve ove godine i postalo tradicija, a pri tom nije u nekom velikom gradu gde je građanstvo naviklo na skupove ovog tipa. Gospodin Hadžilazin je takođe i govorio stihove pesme glumca Miodraga Petrovića, koji je otvorio skup.

Malo o istoriji i značaju ove nagrade i porodice Dunđerski govorio je naš predsednik opštine. Gospodin Paroški Radivoj se osvrnuo na ekonomski i kulturni napredak Srbobrana u periodu sa kraja 19. i početka 20. veka, kada i nastaje lirska priča o Lenki Dunđerski i Lazi Kostiću, na koju ova nagrada održava sećanje i ne dozvoljava da ode u zaborav. Nakon predsednika svoje nastupe su imali glumac Vojin Ćetković sa pesmom “Santa Maria Della Salute” i beogradski akademski hor “Lola”, čiji nastupi su najviše oduševili publiku. Na posletku, a za kraj se ostavlja najbolje, predsednik Paroški Radivoj i direktorka Doma kulture Branislava Sekulić pozvali su na binu pisca gospodina Miroslava Aleksića i pred širokim auditorijumu mu dodelili prestižnu nagradu naše opštine. Nagrada “Lenkin Prsten” mu je dodeljena za pesmu “Taj Tren” iz zbirke pesama “Oskudno vreme”, kao najbolji stihovi ljubavne poezije nastalih u prošlih 12 meseci. Gospodin Aleksić je svoje zadovoljstvo zbog primljene nagrade podelio sa prisutnima kroz svoju besedu o Lazi Kostiću.

Bilo je ovo jedno lepo veče i mnogo nam je žao ako ste ga propustili, jer nema previše ovakvih skupova u godini, a vrlo je bitno kulturno se uzdizati i informisati jer je to najbolji način za skloniti se od svakodnevne životne rutine i većinom loših dešavanja oko nas koja su češća od kulturnih.

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari