Susret gimnazijalaca – “MLADI ZAJEDNO”

04. novembar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Deca, Kultura, Škola

Danas je srbobranska gimnazija “Svetozar Miletić” imala tu čast da u okviru projekta “Mladi Zajedno” ugosti vršnjake iz tri druge gimnazije.

Učenici iz gimnazija “Borislav Petrov Braca” iz Vršca ,  “Mihajlo Pupin” iz Kovačice i “Petro Kuzmjak” iz Ruskog Krstura, su sa našim gimnazijalcima, u svečanoj sali naše srednje škole, učestvovali u dve radionice čiji cilj je bio upoznavanje sa kulturom i jezicima naroda sa kojima živimo. Ovo je drugi put ove godine da je naša gimnazija bude domaćin ovakvom skupu. Početkom 2017, je u okviru projekta “Karpatske Paralele” srbobranska srednja škola već imala priliku da ugosti učenike pomenutih gimnazija.

Da bi smo bolje razumeli današnji skup, zamolili smo profesoricu naše gimnazije i organizatora projekta Svetlanu Pajić Jojkić da nam bliže objasni ovo dešavanje:

“Danas smo se skupili u gimnaziji Svetozar Miletić u Srbobranu u okviru projekta MLADI ZAJEDNO, koji smo organizovali kako bi smo nastavili druženje sa našim prijateljima iz Vršca, Kovačice i Ruskog Krstura. Tema ovog projekta je bila bolje upoznavanje, negovanje običaja, tradicije i istorije naroda u Vojvodini. Mi smo već ranije sarađivali u okviru projekta KARPATSKE PARALELE i ovo je njegov nastavak. Upoznali smo malo bolje običaje i jezike različitih naroda Rumuna, Rusina Slovaka i Srba. 

 

312

(slike levo) jezička radionica, (slika desno) s levo Svetlana Pajić Jojkić, skroz desno Isidora Šarčev.

Pored gospođe Svetlane zamolili smo i jednu našu učenicu, učesnicu radionice, da nam kaže čime se to ona danas bavila. Isidora Šarčev:

“Učestvovala sam u prvoj radionici u kojoj smo govorili o jeziku, gde smo učili nove reči. Zadatak je bio da naučimo desetak reči na Slovačkom, Rumunskom i Rusinskom. Na taj način smo obogatili naš rečnik i imaćemo bolju komunikaciju sa drugim narodima. Nije bio cilj da se takmičimo, već da naučimo što više reči iz drugih sredina. Bile su dve radionice, prva o jeziku, a druga o običajima i kulturi drugih naroda.

Bilo nam je zanimljivo da čujemo i impresije naših gostiju, a naravno da nam kažu i čime su se oni danas predstavili svojim kolegama gimnazijalcima. Jedna od njih je i Mirela Petrova:

“Dolazim iz vršačke gimnazije Borislav Petrov Braca. Predstavili smo se ovde sa poezijom iz banata i jednom narodnom pesmom. Prvi put sam u Srbobranu i mogu da kažem da sam oduševljena jako. U prvoj radionici, jezičkoj, smo stvarno svi mnogo naučili, a druga o predstavljanju kulture je bila još lepša. Organizacija je bila odlična, sve pohvale.

213

druga radionica – predstavljanje kulture bliskih naroda Vojvodine

Adrijan Čižek, kojem je ovo prvi put da učestvuje u ovakvom projektu, je glumio mladog u predstavljnju svadbenih običaja i kaže da mu je bilo jako lepo. Njegova koleginica Mihalj Sara je svoje impresije iznela ovako:

“Ja sam Mihalj Sara učenica gimnazije “Mihajlo Pupin” iz Kovačice, a na današnjem projektu MLADI ZAJEDNO mi smo predstavili svadbene običaje SVADBA U BANATU. Pokazali smo deo rituala oblačenja mlade za venčanje i bilo nam je drago što smo učestvovali u ovome. Ovo mi je već drugi put, već sam učestvovala u projektu KARPATSKE PARALELE”.

Ovakvi i slični projekti su vrlo bitni za Srbobran i Vojvodinu uopšte, jer zbližavaju mlade ljude iz različitih sredina. Što se bolje upoznamo, to će nam komunikacija biti lakša i život bolji. Nadamo se da će se nastaviti sa ovakvom praksom i u buduće.

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari