“Zagađenje Velikog bačkog kanala” tribina povodom Svetskog dana voda

24. mart 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Poljoprivreda, Privreda

Veliki Bački kanal izgrađen je davne 1802 godine. Izgradnja kanala je predstavljala najveći graditeljski poduhvat svog vremena u Evropi, a na iskopu  je stalno radilo između dve i četiri hiljade ljudi.

Brojčano gledano, za hidrosistem DTD je iskopano 130 miliona kubika zemlje, za potrebe izgradnje je urađeno 1300 elaborata na 135000 kucanih strana i preko 35000 grafičkih crteža, učestvovalo je 400 inženjera, ugrađeno je pola miliona kubika betona i preračunato, cena izgradnje  je bila oko 900 miliona evra.

Prekopavanje kanala imalo je za celu Bačku nemerljiv značaj (isušivanje podvodnih terena, razvoj trgovine, nestanak malaričnih oboljenja). Prema podatku iz 1913. godine kanalom je te godine plovilo 4184 lađe kojim je prenet teret od 432 196 tona razne robe. Kanal je posle Prvog svetskog rata nosio ime kralja Petra Prvog a nakon Drugog svetskog rata zvanični naziv mu je Veliki Bački kanal koji i sada nosi.

Hidrosistem DTD je jedna od najkompleksnijih mreža za navodnjavanje u Evropi pa se u Vojvodini, iz ovog meliorativnog kanala teoretski može navodnjavati čak 2, 08 miliona  hektara.

“Mislim da je moja dužnost kao profesora da o zaštiti životne sredine širim znanje, da se o tome što više zna i da se uoči problem i da se vidi šta može da se učini. Od 18. veka postoji industrija na obali kanala od kada je napravljena uljara kreće zagađenje kanala, industrijski kapaciteti su se povećavali a otpadne vode se nisu prečišćavale. U razvijenijim zemljama se ide na štednju vode da bi bili zaštićeni izvori vodosnabdevanja i ide se ka tome da se razmisli da li je potrebno se sva ta sredstva za higijenu i dezinfekciju koriste u tolikoj meri.  Najvažniji korak da se odpadne vode moraju prečistiti, nataloženi mulj moramo odstraniti i bezbedno odložiti da u slučaju poplave ne dođe do njegovog razlivanje. To se odnosi najviše na potez u Vrbasu gde se nalazi najviše toksičnih materija”- rekla je posle predavanja prof. Marina Šćiban.

U video snimku pogledajte koji bi konkretni koraci bili odgovarajući pri čišćenju kanala, kao i grubu procenu troškova.

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari