POZIV ZA SKRINING NA KARCINOM GRLIĆA MATERICE

22. februar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Некатегоризовано

Dom zdravlja “Dr Đorđe Bastić” Srbobran uz finansijsku podršku lokalne samouprave organizuje skrining na karcinom grlića materice. Isti će biti sproveden na odseku za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja svakim radnim danom sem utorka od 15.03 – 02.06.2017 godine.

Skrining podrazumeva preventivne medicinske preglede na izgled zdrave populacije u ovom slučaju žena kako bi se pronašle one osobe koje pokazuju rane znake neke bolesti ili predispoziciju ka nastanku nekog obeljenja( karcinom grlića materice ).

Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem u Srbiji. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Po broju obolelih žena od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije.

Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije, svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih.

10314726_932502563502252_8391619842159311176_n

Preventivnim pregledima će najpre biti obuhvaćene žene koje nisu do sada radile PAPA bris, kao i one žene koje su ga radile pre više godina.

Žene će biti pozivane pismenim putem slanjem obaveštenja na kućnu adresu.

Loša ekonomska situacija i nedovoljna informisanost je dovela do velikog broja žena u našoj opštini koje nusu podrvgnute ovom preventivnom pregledu. Upravo iz tih razloga će se 07.03.2017. u Velikoj sali Opštine Srbobran održati predavanje na tu temu uz predavače prof.dr Srđana Đurđevića i dr Slađane Golubović.

Iz Doma zdravlja apeluju na žene da se odazovu pozivu jer jedino dobar odziv može učiniti ovaj skrining uspešnim i smanjiti procenat oboljevanja od karcinoma grlića materice.

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari