Božić je najveći hrišćanski praznik koji se slavi 25. decembra, po Gregorijanskom odnosno 7. januara, po Julijanskom kalendaru.
Božićna pšenica je simbol novog života i plodnosti. Veruje se da od njenog rasta zavisi da li će nova godina biti plodnija u odnosu na staru.
Pšenica se sadi 13. decembra, na dan Sv.Lucije kod katolika, odnosno na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca.
Pšenicu najčešće sadimo u čašama ali ako želite malo promene na vašoj trpezi evo ideje za kreativnu pšenicu.
Božićni ježić od žita je postao popularan a postupak za njegovo pravljenje je jednostavan i zabavan.
Potrebno vam je:
- piljevina (sitno strugana, ako nemate gde da nabavite možete je kupitu u prodavnicama za kućne ljubimce)
- najlon čarapa
- dugmići za oči i njušku, ili ih možete napraviti od gline
- pšenica.
Najlon čarapu navucite preko veće šolje i napunite je piljevinom. Veličinu ježa odaberite sami. Pažljivo na jednu stranu, koja će predstavljati leđa od božićnog ježa, stavite pšenicu. Najlon čarapu zatim dobro zategnite i na dno podvežite čvorić, možete čak i nogice da oblikujete od piljevine.
Nogice se prave tako što uhvatite malo piljevine, formirate krug i podvežete ga kanapom. Kada sve ovo uspete, rukom napravite oblik njuške koja treba biti malo špicasta.
Nekoliko dana (2 do 3) je potrebno leđa ježa držati u vodi na toj strani gde se nalazi pšenica, da bi se piljevina dobro natopila i da bi pšenica proklijala. Pazite da ježu ne pokvasite ostale delove tela. Kada krene da klija, jednostavno samo održavajte vlažnost žita i pšenica će biti predivna! Na kraju, ježu dodajte oči i nos od dugmića ili gline.