Festival o pravima dece održan u svim vrtićima

20. novembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zabava

Festival prava deteta obeležen je u srbobranskoj opštini brojnim aktivnostima u vrtićima PU “Radost”, ali i u školama. Ovaj festival posvećen deci obeležava se ove godine po 30. put, u čast  usvajanja konvencije o pravima deteta, a priređuje se u periodu od 20. oktobra do 20. novembra.

Vrtići su imali zaista mnogo aktivnosti koje su se značajno razlikovale od objekta do objekta, neki vrtići su organizovali sportske događaje, neki umetničke radionice, a bilo je i poseta osnovnim školama. Par reči o aktivnostima koje su aktuelne, dobili smo od direktorke ustanove, Aleksandre Vrsajković. “Povodom 30 godina od potpisivanja Konvencije o pravima deteta u svim našim vrtićima organizovan je ‘Festival prava deteta’. Vaspitači u svim vrtićima imali su potpunu autonomiju u kreiranju plana aktivnosti i načinu obeležavanja ovog Festivala. Budući predškolci su se družili sa prvacima u obe škole, dolazili su nam roditelji i sa decom učestvovali u raznim takmičarskim igrama i sportskim aktivnostima, imali smo radionice ,tribine, uključili i pozvali u goste i decu koja ne pohađaju naš vrtić. Zahvaljujem se kolegama vaspitačima na lepim idejama i na kreativnom i zanimljivom danu u kojem smo svi uživali”, rekla je Aleksandra Vrsajković.

“Kvalitetno obrazovanje za svu decu” naziv je aktivnosti koje su 19. novembra svi vrtići sproveli u delo s ciljem da se afirmiše poštovanje opštih principa u ostvarivanju ciljeva obrazovanja i vaspitanja, promovisanje primera dobre prakse. Ovo je plan aktivnosti koje su vrtići odlučili da sprovedu:

  • „Snežana“ Srbobran -jaslena grupa „U svome okruženju svako dete ima pravo da živi veselo i zdravo“- druženje sa decom iz pripremne grupe; – starija grupa – sportski dan sa roditeljem i nastavnikom fizičkog vaspitanja; – pripremna predškolska grupa-„U svome okruženju svako dete ima pravo da živi veselo i zdravo“- druženje sa decom iz jaslene grupe i poseta Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, I razredu.

  • „Bambi“ Srbobran -Saradnja sa Osnovnom školom „J.J.Zmaj“- dolazak učenika I1 i I3: dečije narodne igre (na srpskom i mađarskom jeziku).
  • Barbi“ Srbobran – Radionica sa roditeljima: „Svako dete ima pravo na svoje ime“.
  • „Crvenkapa“ Srbobran -Tribina za roditelje: „Borba protiv nasilja“ i predstavljanje „Beebot“-a roditeljima.
  • „Palčić“ Srbobran -Saradnja sa školom (dolazak učenika I razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“) -„Pravimo naš grad“ i „Povedi druga da prošeta kroz naš grad“.
  • „Čuperak“ Srbobran – „Vežbati je lako, vežbati može svako“ – sportski dan sa roditeljima.
  • „Pčelica“ Srbobran – Otvorena vrata za roditelje: sportske i takmičarske igre dece i roditelja.
  • „Pepeljuga“ Turija – Sportski dan u sportskoj hali sa mlađim razredima Osnovne škole „Petar Drapšin“ Turija.
  • „Bubamara“ Nadalj – Dan otvorenih vrata – kreativne radionice: „Igrajmo se digitalno“, „Pusti mašti na volju“ i “Ovo je Srbija“ u saradnji sa roditeljima, KUD-om „Ivanjsko cveće“, učenicima osnovne škole i lokalnom zajednicom.

Učitejica iz OŠ “J.J. Zmaj”, Snežana Stanojev jedna je od onih koja je svoje odeljenje 1. razreda povela u obilazak vrtića, a nakon posete iznela je svoje utiske. “Juče smo obeležili 30 godina od potpisivanja Konvencije o pravima deteta. Na inicijativu vaspitačica iz predškolske ustanove svi učenici 1. razreda OŠ ‘Jovan Jovanović Zmaj’ sa svojim učiteljicama su gostovali u ovom vrtiću. Zabavištanci su za svoje drugove školarce pripremili splet narodnih igara: ‘U Milice’, ‘Kako se to radi’, ‘Okreni se sada ti’, a školarci su svojim mlađim drugarima objasnilai šta je to ‘Konvencija’ i koja su prava deteta. Nakon toga su se upoznavali i zajedno odigrali igre: Vrući krompirići sa krpenjačom i Prebacivanje obruča. Najzanimljiviji je bio kraj, gde su se zajedno igrali sa igračkama. Svi učenici su dobili od svojih drugara jesenji poklončić od prirodnh materijala, a poklonili su svakoj grupi u vrtiću plakat, koji govori o ‘Konvenciji’. Plakate su radili na časovima Građanskog vaspitanja. Ovom druženju su se najviše radovala deca koja su u prvom razredu, a pohađala su vrtić ‘Bambi’, jer  su ponovo sela u svoje male stolice i utoplila se zagrljajem vaspitačica”.

Facebook Komentari