Nakon pola veka povukli se iz službe

01. avgusta 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva

U sredu, 31. jula 2019. godine, su se zvanično povukli iz službe i odselili u samostan časnih sestara u Kanjiži, sveštenik rimokaltoličke crkve u Srbobranu, Sarvaš Peter, i časne sestre Marieta i Jacinta.

Sveštenik Sarvaš Peter je rođen u Temerinu 1939. godine. Služio je u Bačkom. Petrovom Selu, Adi i Gunarošu, a nakon toga od 1977. godine pa sve do sada u Srbobranu. Kako je rekao, pre 42. godine, kada je prebačen u Srbobran, prvo je sredio krov severnog dela crkve, koji je prokišnjavao. Za vreme njegovog službovanja je mnogo toga urađeno na crkvi ali i na zgradi parohije. Cvkva je
izolirana, krečena više puta, u potpunosti je zamenjen krov i limarski deo, obnovljene orgulje, ugrađeno podno grejanje, svi prozori su dobili vitraž, izolirana je zgrada parohije, obnovljena ograda oko crkve i još mnogo toga. Skoro je nemoguće nabrajati sve ono, što je radio za vernike i svoju crkvu.

Kada je u septembru 1987. godine izbio požar u Srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Bogojavljenja u Srbobranu, bio je prvi, koji je ponudio materijalnu podršku za obnovu tornjeva, kao celu rimokatoličku crkvu za korišćenje liturgija pravoslavnim vernicima. Na žalost, za protekle četiri decenije je imao više udesa, od kojih nekoliko težih, te je nekoliko puta bio duže vreme na oporavku po bolnicama. Uprkos tome, uvek je bio nasmejan i veseo. 2014. godine je prvi put molio biskupa Janoša Penzeša, da ga oslobodi službe, i pošalje u penziju, jer mu je sluh u potpunosti otkazao, ali je i ostario, i imao zdravstvenih problema. Međutim, nije dobio odobrenje, sve do sada. Službeno je sa napunjenih 80 godina od 1. avgusta u penziji.

Časna sestra Marieta je rođena 1930. godine u Bajmoku. U Srbobran je došla 1959. godine, i od tada, punih 60 godina je služila crkvu, sveštenika i vernike. Pored svakodnevnog čišćenja crkve
bila je kuvarica na parohiji. Časna sestra Jacinta je rođena u Čantaviru 1945. godine. Zakletvu je položila 1967. godine u Baču, a zatim došla u Srbobran. 1978. godine je premeštena u Novi Sad, a u Srbobran se vratila 1986. godine, tako da je ovdašnje vernike služila 44 godina. Pored svog svakodnevnog posla, predavala je veronauku, izuzetno lepo je svirala orgulje, te je bila i kantor crkve.
Srbobranski vernici će se moliti za njih. Neka im Bog podari još mnogo zdravlja.

Novi rimokatolički sveštenik u Srbobranu je Tibor Žunji, rođen u Temerinu, koji je do sada služio u Kupusini (kod Sombora).

L.P.

Facebook Komentari