Deca iz Orošhaze na letovanju u Sutomoru

19. jul 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Tradicija razmene učenika na letovanjima, između opštine Srbobran i grada pobratima Orošhaze iz Mađarske, nastavljena je i ovog leta. U srbobranskom odmaralištu u Sutomoru trenutno boravi 20 dece iz Orošhaze, što je deseti put da najbolji učenici budu ovako nagrađeni.

Ovaj način razmene učenika startovao je ovog leta 11. jula, kad su deca iz Mađarske otputovala u Sutomore, a već 14. jula su put Orošhaze otišli učenici iz Srbobrana. „Ovde borave deca iz 6 škola, među njima i dve srednje škole i gimnazije. Oni su se istakli sa izuzetnim rezultatima u školi, na raznim takmičenjima, sportu, iz raznih oblasti kulture, muzike, društvenog rada, itd. te im je ovo nagrada, koju obezbeđuje lokalna samouprava iz Srbobrana. Deca su tokom boravka na moru imali prilike da se penju na obližnje brdo, bili na eskurziji u Kotoru, a uveče brodićem posetili Budvu. Svi smo izuzetno zadovolnji što se tiče ovog prelepog letovanja.” , rekla je jedna profesora koja je u pratnji dece, Marta Moric.

Da obiđe decu iz svog grada imao je priliku i gradonačelnik Orošhaze, gospodin Zoltan David, koji je želeo da vidi kako njegovi mladi sugrađani provode vreme na moru. “To što se sada nalazite na letovanju, na prelepom Jadranu, možete zahvaliti sami sebi, naime, sve ste sami ‘zaradili’. Raduje me, što Vas vidim u dobrom raspoloženju i prelepom okruženju. Posebno me raduje, što u našem gradu ima toliko dobrih i talentovanih učenika, odličnih mladih sportista, i mogu vam reći, da ste svi vi ponos naše lokalne samouprave i samog grada, jer ovde na moru vi predstavljate ceo naš grad. Zahvaljujem se svima, koji su postigli dobar uspeh, koji su se istakli sa svojim znanjem, angažovanjem i rezultatom, ali se takođe zahvaljujem nastavnicima, školama i rukovodstvu obrazovnih ustanova, što su vam predali stečeno znanje kroz odgovarajući pristup i primer. Hvala dakle i vama, i njima, ali i našem zbratimljenom gradu, Srbobranu. Orošhaza i Srbobran već odavno imaju dobre odnose, a jedan od rezultata
toga je i razmena najboljih učenika, koji već godinama odlično funkcioniše: Najbolji učenici dolaze u našu banju Đoparoš (Gyopárosfürdő), a učenici iz Orošhaze u Sutomore, u odmaralište, koji je u vlasništvu Srbobranske lokalne samouprave. Čestitam svima još jednom, i zahvaljujem se predsedniku opštine Srbobran, što je omogućio, da i ove godine naša deca dođu u Sutomore.“ reči su kojima se gradonačelnik Orošhaze obratio učenicima iz svog grada, a zatom im je poželeo da i ostatak letovanja, ali i raspusta, provedu u odmoru, te im je poželeo i srećan i bezbedan povratak kući.

Izveštaj iz Sutomora i fotografije obezbedio je Laslo Paracki.

Facebook Komentari