Mladi planinari osvojili Stražilovo

21. maj 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Zdravlje

Osnovna škola ,,Jovan Jovanović Zmaj” ima vrlo aktivnu planinarsku sekciju, koju čine đaci, ali i roditelji. Proteklog vikenda, odnosno u nedelju 19. maja, ova velika grupa zaljubljenika u prirodu posetila je Frušku goru.

Sekcija je nastala pre tri godine, na inicijativu roditelja, a osnovala ju je učiteljica Snežana Stanojev. Predlog roditelja, da sa svojom decom grupno organizuju izlete, naišla je na podršku škole i tako je sve počelo. Prolećni i jesenji izlet postaju uobičajena praksa, a poseta Fruškoj gori je odlična prilika da je osnovci bolje upoznaju. U program su uključeni svi đaci i roditelji koji su izraztili želju da provedu dan u prirodi. Grupa je prepešačila 15 kilometara, po šumskim stazama, i lokalnim putićima. Start je bio u Bukovcu, a put ih je prvo odveo do planinarskog doma na Stražilovu, gde su obišli grob Branka Radičevića, a potom su se spustili u Sremske Karlovce.

Prvo su uživali u pogledu na grad sa poznatog karlovačkog vidikovca i slikali se sa bronzanim kipom Duška Trifunovića. Put je ovu družinu od 50-ak entuzijasta zatim odveo do Dvorske bašte u kojoj su proučavali njen biljni i životinjski svet, i na kraju je usledila zabava i igra na dečijem igralištu.

Na ovom izletu, kao i na prethodnima, vodič je bio iskusni planinar, Dragoljub Gojkov – čika Bane, iz planinarskog društva ,,Naftaš” iz Novog Sada. Dragoljub je vrsni poznavalac svih staza i puteljaka na našoj najbližoj planini, a takođe je nepresušan izvor informacija i priča koje su vezane za Frušku goru, što planinarenje, uz njega, čini još zanimljivijim. Jedna od tih priča vezana je za Magareće brdo, mesto na kom se nalazi pomenuti vidikovac. Magareće brdo je bilo isto što i Magareća klupa kasnije, Sremskokarlovačke učenike, koji bi nešto ,,zgrešili” na času, učitelji su slali da otrče, za kaznu, na vrh Magarećeg brda.

,,Drago mi je što se družim sa Srbobrancima, posebno što vole Frušku goru. Dodatnu radost mi je činilo to što smo obišli grob Branka Radičevića, koji je pevao o mladosti i radosti, a ja sam danas planinario sa mladošću i radošću”, rekao je Dragoljub Gojkov nakon završene šetnje. Učenik IV1 Ognjen Mićin, nije propustio do sada ni jedno planinarenje. Na ovom  je bio zajedno sa mamom, tatom i bratom, a posebno je bio srećan jer kao najiskusniji u grupi imao poseban zadatak: ,,Ovaj put me je čika Bane počastvovao mestom vodiča, jer planinarim svake godine. Uživao sam u ovoj ulozi, u društvu porodice i drugova. Svaki put smo na nekom novom mestu. Do sada smo obišli manastire Novo i Staro Hopovo, Ravanicu i Beočinski manastir, Popovicu, Vrdnik, Orlovo bojište, Zmajevac, Letenku, Norcev, Pargovo, Stražilovo. Svako pešačenje je puno iznenađenja i zanimljivosti. Na svakom upoznamo neku novu biljnu i životinjsku vrstu.”

Učiteljice Snežana Stanojev i Nataša Mušicki su saglasne da učitelji i roditelji imaju zajedničku odgovornost u procesu vaspitanja i obrazovanja i da su uvek na istoj strani, na strani deteta.

sdr

Facebook Komentari