Festival “Muzikom po svetu” uveličali nadaljski mališani

07. april 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Zabava

Bečej je bio domaćin 1. Festivala muzičkog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta, “Muzikom po svetu”, na kom su učestvovali i mališani iz predškolske ustanove “Radost” , odnosno nadaljskog vrtića “Bubamara”.

Pored malih Nadaljčana, u svečanom defileu glavnim bečejskim trgom, učestvovali su i klinci iz Bečeja, Novog Bečeja, Sente, Malog Iđoša, Feketića, Novog Miloševa, Novog Sela i Bačke Palanke. Svaka grupa mališana predstavljala je neku od poznatih svetskih država, a zabavištanci iz Nadalja bili su Grci.

“Danas nas je učestvovalo na festivalu čak dvadeset dvoje, i danas nismo Nadaljčani nego Grci. Grci smo zato što je naš Nadaljčanin, Momčilo Tapavica, učestvovao na prvim modernim olimpijskim igrama koje su održane u Grčkoj i to je povod zbog kog predstavljamo tu zemlju. Presrećni smo što došli da se družimo sa Bečejcima i decom iz drugih mesta Vojvodine, a presrećni smo i što ćemo imati prilike da pokažemo šta znamo i umemo. Organizatorima svaka čast za manifestaciju. Mi vaspitači obožavamo ovakve festivale, jer je to prilika za druženje i da pokažemo šta imamo, pogotovo kada su u pitanju pesma i igra”, kratka je impresija vaspitačice Danijele Miličić Trebaticki, koja je vodila ekspediciju u Bečej.

Par reči o festivalu, razlozima zbog kojih je nastao i ciljevima koje treba da ispuni, uputila je Eleonora Dinjaški, koordinator kreativnog tima fetivala. “Cilj ovog festivala je da se naša ‘Prolećna čarolija’, festival koji je priređivala naša predškolska ustanova proteklih 7 godina, podigne na viši nivo. Pozvali smo goste iz vrtića širom Vojvodine i danas će nastupiti 183 dece uz 17 vaspitača. Veoma smo zadovoljni što se toliki broj vrtića odazvao pozivu i time uveličali naš 1. festival. Želja nam je da ovim festivalom podignemo svest o multikulturalnosti kod dece, zbog čega je i tema festivala Muzikom po svetu. Na ovaj način smo želeli da deca upoznaju kulturu drugih država i da ih predstave jedni drugima. Tako će naučiti nešto jedni od drugih, a sve uz lep ambijent i zabavu. Deca će nakon defilea na trgu, imati nastupe u pozorištu, a zatim i kreativne radionice”.

Predškolska ustanova “Labud” iz Bečeja bila je domaćin ovog festivala i glavni organizator, sa željom da ovaj skup postane tradicionalan i da u budućim festivalima svojim učešćem budu obuhvaćena deca iz cele Srbije. Da svojim nastupima pokažu šta umeju, podstičući tako kreativno izražavanje kod svih učesnika.

 

Facebook Komentari