Srbobrankama je Dan žena došao ranije

06. mart 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Iako je 8. mart tek za dva dana, vredne žene iz udruženja “Ruka spasa” odlučile su da već danas iznenade svoje sugrađanke poklonima u vidu ručno rađenog nakita.

Ovo srbobransko udruženje ima tradiciju poklanjanja pažnje lepšem polu. Iako pokloni koji se dodeljuju našim sugrađankama nisu velike materijalne vrednosti, oni sa sobom nose mnogo ljubavi i poruke “neko misli na tebe” i “ti si nam važna”. Baš sa takvim mislima, žene iz ovog udruženja izašle su danas na Trg Slobode i uz osmeh darivale svaku prolaznicu. Na malom pultu sa izvezenim nazivom “Ruka spasa”, bila je hrpa od 150 unikatnih komada nakita, kako bi svaka žena mogla da pronađe baš onaj koji njoj odgovara.

Predsednica udruženja, gospođa Savka Lazić, i ovog puta bila je naš sagovornik: “Ovo je drugi put kako organizujemo pravljenje i poklanjanje heklanog i nakita od perlica. Rešili smo da i osmomartovsko darivanje postane tradicija, kao što darujemo sve majke i njihovu novorođenčad već drugu godinu za redom. Prvi put smo heklani nakit pravili 2017. gadine, i to se ljudima jako dopalo. Tražili su da ga pravimo ponovo i tako je počelo ovo poklanjenje za 8. mart. Teško je naći i kupiti heklani nakit. Mlađe žene, devojke i devojčice više vole nakit sa perlicama, ali starije žene se opredeljuju za heklani. Danas smo iznele na Trg 150 komada nakita, koji smo pravile neka 3 meseca. Iako imamo više različitih radionica, ja sam na ovom zadatku zadužila svaku ženu da napravi po nešto, tako da mogu reći da su sve žene u udruženju radile na pripremi ovih poklona. Nadam se da ćemo sve napravljeno danas podeliti, a ako nešto i ostane to ćemo naknadno pokloniti nekome, kao što smo prošle godine obradovali naše penzionerke”, rekla je o ovoj temi gospođa Lazić, a zatim je najavila još tri projekta koji su u pripremi.

Prvi od njih namenjen je Domu kulture, a ideja je da udruženje izradi nošnje koje su nekada davno nosile domaćice, kuvarice u Vojvodini, sa vezenim krpama, slavskim peškirima i svom drugom opremom koja je krasila davnašnja domaćinstva, čime bi Ustanova kulture dobila vredne eksponate, bilo da ih izlaže ili koristi kao kostime za neke manifestacije. Drugi projekat će biti namenjen dvema školama modernog plesa u našoj opštini, za koje će se raditi kostimi za nastupe. Poslednji, treći projekat tiče se stalne postavke svih do sad izrađenih predmeta u udruženju “Ruka spasa”. Plan je da u svojim prostorijama, podrumu Narodne biblioteke, izlože radove kojima će se udruženje uvek moći predstaviti posetiocima.

Facebook Komentari