Kobasicijada je brend srbobranske opštine, ali i cele države – video

24. februara 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, Turizam, Udruženje, Zabava

Glavna svetkovina na 35. Kobasicijadi protekla je u najboljoj atmosveri, zaćinjena ukusnom hranom i kvalitetnom muzikom, sa sigurnošću se može reći da su očekivanja opravdana.

Očekivanja od jubilarne Kobasicijade su bila velika, tako da je njihovo ispunjenje jedan veliki plus, kako samoj manifestaciji, tako organizatorima i celoj opštini. Lep sunčan dan učinio je da se na ulicama Turije, u centralnom danu proslave, pojave hiljade ljudi. Od samog ulaska u selo moglo se primetiti da se dešava nešto značajno jer brojni su automobili bili parkirani na svakom koraku. Po običaju u samom centru prestonice kobasice, gužva je bila najveća. Glavna ulica pretvorena u pešačku zonu sa gusto složenim tezgama, nasmejanim prodavcima i šatre sa muzikom obećavali su dobru atmosveru.

Ovaj drugi dan manifestacije otvorili su takmičari u disciplini „Pravljenje sveže kobasice“, koja je ove godine bila značajna kako po broju učesnika (27) tako i po njenom međunarodnom karakteru. Pored toga što su došli da se takmiče u svežim, kobasičari su došli i da se pohvale sušenim specijalitetima, tako da su tokom takmičenja svi mogli da se počaste najrazličitijim mesnim proizvodima. Ljute, blage, crvene il smeđe, tanke i debele, mađarske i srpske kobasice, bilo ih je svakakvih, a posebno su bile zanimljive one iz Orošhaze, jer su sečeni kolutovi veličine tanjirića za kafu.

Pre samog iznošenja Velike kobasice, za koju bi se moglo reći po reakcijama okupljenog naroda ima status božanstva, održana je konferencija za novinare koju su upriličili organizatori ove trodnevne svetkovine. Predsednici opštine Srbobran, mesne zajednice Turija i Udruženja „Kobasicijada“, gospoda Radivoj Paroški, Miloš Jovanović i Miroslav Atanasković, su pred velikim brojem novinara sa televizije, radija i sa pisanih medija govorili o ovogodišnjoj Kobasicijadi, njenom značaju i budućim planovima.

Paroški je ispred opštinske uprave, koja je pokrovitelj i organizator manifestacije, želeo da istakne koliko je kobasicijada zaista velika, a naravno i da nam otkrije kako će je tek velikom učiniti, što je kasnije na svečanom otvaranju Kobasicijade, na bini ponovio i pred okupljenim građanima: „Ovde smo zajedno jer volimo Turiju, Turijce, a volimo i da vidimo najdužu kobasicu na svetu, koja je i zvanično najduža u Ginisovoj knjizi rekorda. Opština Srbobran snažno podržava ovu manifestaciju zbog toga što ona može da pokrene mnoge druge ekonomske, privredne i turističke potencijale koja naša opština ima. Tu smo da bi doprineli da naša Kobasicijada bude dobro organizovana i da bude najbolja manifestacija, jer je ona od svih manifestacija koje se završavaju sa ‘jada’ druga najstarija. Samo je Olimpijada starija. Opština Srbobran obezbeđuje svu vrstu podrške kako bi Kobasicijada i turijska kobasica bili pravi brend i kako bi glavni proizvod ovih vrednih ljudi bio dostupan na tržištu tokom cele godine“ , a zatim je sa svima podelio informaciju da će opština u narednom periodu realizovati projekte koji će Turiji i Kobasicijadi omogućiti veliki napredak. Reč je o elektrifikaciji atara što će omogućiti razvoj povrtarstva i voćarstva, ali i seoskog i salašarskog turizma.

Prvi čovek Kobasicijade, Toča Atanasković pozdravio je sve koji su došli u Turiju i zaželeo im da se dobro provedu i uživaju u gastronomskim lepotama koje nastaju u njegovom selu: „U organizacionom smislu ova Kobasicijada je najbolja do sad. Težimo da svake godine manifestacija bude bolja i kvalitetnija. Turija je malo mesto koje za vreme Kobasicijade poseti 50.000 ljudi, svi se okupe da bi probali našu najbolju, najdužu, sveže napravljenu kobasicu. Stigli su nam gosti sa udaljenih kontinenata, iz Amerike i Australije, i, naravno, iz naše Evrope. Ove godine deset ljudi pravilo je najdužu kobasicu više od dva dana i bilo je potrebno 2,5 tone mesa za njenu izradu. Posle godina rada i iskustva, tajni više nema, Turijci mogu da naprave kobasicu dugu koliko požele,  a granica je samo količina mesa“, između ostalog rekao je Atanasković.

Najduža kobasica na svetu zatim je iznešena i predstavljna publici, a vrlo brzo i svaki posetilac je mogao da kupi željenu metražu iste po ceni od 400 dinara. Sa bine u centru Turtije tokom celog dana dopirali su zvuci muzike, a na njoj su se smenjivale trupe raznih kulturno umetničkih društava sa prostora Vojvodine. Vrhunac zabavnog programa bio je koncert dive narodne muzike, Dragice Radosavljević Cakane i grupe „Šara“, koji su pred publiku izašli oko 17:00 časova.

Kada su u pitanju takmičenja, sem pravljenja sveže mogla su se pratiti i nadmetanja u industrijskoj i sušenoj kobasici, a ova druga je imala tri kategorije, Turijci, proizvođači iz Srbije i Stranci. Nnajbolju suvu kobasicu među Turijcima imao je Dušan Elesin, lošija za jednu poziciju bila je kobasica Ranislava Stankova, a treći je bio proizvod Zdravka Elesina. Iz ostatka Srbije najbolje kobasice pravi Ivan Terek, druga je Jelena Radin, a treći Nenad Radin. U konkurenciji kobasica van granica zemlje domaćina najbolja je bila ona koju je doneo Kmetija Gdinac, druga je bila Dubravka Viduč, a treće mesto je pripalo kobasici iz mesta Sveti Petar u šumi, iz Istre. Najbolju industrijsku kobasicu proizvodi Siniša Rakazov, druga je kobasica iz firme Supermiks plus, a treća Danila Beljanskog. Prvo mesto u takmičenju Sveža kobasica pripalo je ekipi iz Orošhaze, druga je bila ekipa iz Pečuja, a treća iz Bobote u Hrvatskoj.

 

Facebook Komentari