Izložba ručnih radova narodnih zanata ulepšavaće biblioteku do 6. februara

21. januar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, udruženje, Zabava

Subotnji koncert “Muzika naših predaka” bio je samo jedno od dešavanja u kojima su tokom dana promovisana kulturna bogatstva mađarskog naroda na prostoru Vojvodine. Svemu je prethodila “Izložba sertifikovanih ručnih radova u narodnim zanatima” kojom je otvorena ova manifestacija.

Izložbeni proetor, Narodne biblioteke u Srbobranu, udomio je toga dana i građanima predstavio veliki broj eksponata narodne radinosti koja je krasila vojvođanske domove u nekim ranijim vremenima, a danas predstavljaju vrlo tražene raritete i rado su viđeni u gradskim stanovima kao ukrasi koji oplemenjuju prostor. Društvo za očuvanje tradicije i kulture potrudilo se da otvaranje izložbe bude dodatno ulepšano muzičkim nastupima kojima su predstavljene tradicionalne kompozicije čuvane u folkloru mađarskog naroda. Muzicirali su Žolt Molnar (citra), Akoš Šalaom (prim), dok je solista Blanka Kovač otpevala splet izvornih narodnih mađarskih pesama.

Goste je na otvaranju pozdravila direktorica Narodne biblioteke Srbobran, Eva Kiš, koja je ujedno i otvorila izložbu. O samim izloženim predmetima i detaljima vezanim za izložbu je govorila saradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Čila Varžonji: “Vojvođanski ogranak KUĆA TRADICIJE iz Budimpešte 26. i 27. oktobra 2018. godine organizovao је kvalifikaciju van Mađarske, na koju se prijavilo 32 autora iz Vojvodine sa 120 radova. Prošle godine smo oragnizovali izložbe autora iz Mađarske sa propratnim radionicama. Na ovim radionicama smo videli da i u Vojvodini ima puno autora, koji su dostigli visok nivo u svom radu, i da je bilo potrebno samo male korekcije, da bi radovi zadovoljili najviši kriterijum”.

“Zbog toga smo odlučili da i u Vojvodini organizujemo kvalifikaciju radova onih autora, koji žеlе da se razvijaju u svom radu, a to im je otežano zbog daljine, putovanja i prevoza umetničkih radova. Cilj kvalifikacije je da pokaže autorima dokle su stigli u svom radu, šta је to dobro i šta još treba usavršiti. Kvalifikacija je dobra prilika, da se autori upoznaju između sebe, da se uključe u struku i da dobiju stručna zvanja. Autori iz Vojvodine veoma uspešno su se pokazali na prvoj kvalifikaciji van teritorije Mađarske, i veoma smo ponosni na njih. Od predatih 120 radova žiri је prihvatio 82. Raduje nas što su učestvovali i oni autori, koji već godinama šalju svoje radove na kvalifikaciju, i koji su već blizu da osvoje zvanje umetnika narodne umetnosti”.

“Na kvalifikaciji su učestvovali i oni koji se ne bave isključivo narodnom umetnošću. Nadamo se da ćе se i oni posle ove kvalifikacije radije okrenuti prema oblicima i tehnikama narodne umetnosti. Radovi su po žanrovima veoma raznobojni. Među 15 žanrova dominiraju tekstilni radovi: tkanje, vez, filc, čipke, gde se pojavila pletena čipka, takozvana sprang čipka koja predstavlja pravu retkost. Na izložbi se mogu videti i keramika, drvorezi, biserni nakit i predmeti od pruća”, bile su reči nakon kojih je gospođa Varžonji pozvala publiku da prošeta između eksponata i pogleda ih pobliže.

Zbog veličine izložbenog prostora, broj uručenih poziva za otvaranje izložbe je bio ograničen, ali to neće sprečiti sve znatiželjnike da je pogledaju, jer će ista biti otvorena do 6. februara.

Facebook Komentari