Akcija “Poklon za svaku srbobransku bebu” održana po 4. put

22. decembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, udruženje

Udruženje žena “Ruka spasa” privela je kraju celogodišnju akciju, koja je imala za cilj da se svakoj novorođenoj bebi u Srbobranu pokloni mali znak pažnje u vidu ručno rađenih kapa, rukavica i čarapica.

Akcija koja je započeta krajem prošle godine održana je po 4. put i čini se da je bila najmasovnija do sad. U poslednjih dva i po meseca rođeno je 36 beba, a od početka godine 105, naravno ne odazovu se svi roditelji pozivu da dođu i prime poklon. Onima koji propuste skup, pokloni budu naknadno lično odnešeni, ali tada je mogućnost izbora dezena i boje sveden na minimum.

Žene koje pletu i heklaju ove poklone, ulažu u njih mnogo ljubavi i rada, a od svih akcija i radionica kojima se bave tokom godine, najdraža im je baš ova za novorođenčad. Velika je želja članica Udruženja da izrade nešto što će pokloniti tek rođenim bebama. Pre ove akcije, slične su rađene za majke u novosadskoj Betaniji i porodilištu Vrbas, a predstoje i neke nove. O svemu tome govorila nam je Savka Lazić, predsednica Udruženja “Ruka spasa” koja i osmišljava sve projekte.

“Ova dodela poklona je samo jedan mali humani gest ispred Udruženja ‘Ruka spasa’ novopridošlim članovima naše zajednice. Kada smo počeli ovo da radimo delili smo kapice, rukavice i čarapice, a opština Srbobran se pridružila sa paketima vlažnih maramica. Ovoga puta nije bilo tih higijenskih paketa, nego su oni zamenjeni odećom za bebe, odnosno kupili smo bodije. Sledeći projekat koji je opština odlučila da podrži, biće poklon za svaku bebu u vidu komplet posteljine za krevetac. Ono što mi je drago je to, što se svaki put sve više majki odazove našem pozivu. Prvi presek nam je bio 15 beba, pa sledeći 18, zatim 36 beba i sad ponovo isti broj. 105 rođenih beba u toku jedne godine je jako mali broj za opštinu ove veličine, a mi se nadamo da će kroz naš rad biti pokrenuta i sva druga Udruženja u opštini, lokalna samouprava i vlade republike i pokrajine, da se uključe u podsticaje rađanja dece jer bez njih nema budućnosti. Sve ovakve humane akcije treba podržati. Nisu to neki veliki i vredni pokloni koje mi pravimo, ali se roditelji  jako obraduju i videli ste bili su jako iznenađeni tom našom pažnjom. Veliki broj naših projekata je podržan od lokalne samouprave, ali i mi sami realizujemo neke. Predstoji nam jedan takav, u kom su naše članice odlučile da same umese veliku količinu kolača i ispletu zimske kape i šalevi za decu čije porodice su korisnici Javne kuhinje naše Mesne zajednice. U planu su nam nove radionice i projekti, i ne mislimo da stanemo” entuzijastični je stav Savke Lazić, koja je na posletku iskoristila priliku da se zahvali svim građanima naše opštine koji su na bilo koji način učestvovali u akciji “pomoć deci s Kosova”. Od prikupljenog novca, 45.000 dinara, kupljeno je 400 litara ulja, 35 kilograma testenine i 50 kesica gotovih supa, što je sve dodato već postojećim paketima koji su pre prikupljeni. Sve je spakovano i samo se čeka malo lepše vreme da bude poslato na Kosovo i Metohiju.

Ispred opštinske uprave, koja svesrdno učestvuje u ovoj akciji, prisutnima se nakon gospođe Lazić obratila i Milica Zarić, šef kabineta predsednika opštine Srbobran. Ona je pozdravila sve prisutne i izvinula se u ime predsednika opštine, Paroškog, koji je zbog velikog broja obaveza izostao sa skupa. “Samo 105 beba je rođeno u ovoj godina, a znatno je veći broj stanovnika Srbobrana koji su umrli u istom periodu, što nikako ne može da nas raduje. Lokalna samouprava podržava politiku koja se sprovodi na republičkom nivou u cilju povećanja nataliteta. S toga će i naredne godine nastaviti da podržava rad Udruženja naše opštine, kao što je to u slučaju Ruke spasa. Posebno se zahvaljujem gospođi Savki Lazić i drugim članicama Udruženja koje rade sa njom, i koje su pripremile ovakve poklone za vas. Znamo da je ovo mali znak pažnje, ali se nadamo da će vam veoma značiti” reči su kojima je gospođica Zarić završila svoje obraćanje velikom broju okupljenih majki sa decom.

Facebook Komentari