SUBNOR proslavio 70 godina postojanja

20. oktobar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Savez udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata dočekao je jubilej vredan poštovanja, 70 godina čuvana tradicija antifažizma i dalje je jaka i sve prisutna, a tako će čini nam se biti i dalje.

DSC_0522

Svečanu salu Udruženja ispunili su mnogobrojni članovi i prijatelji saveza koji su u čast jubileja i Dana oslobođenja Srbobrana, koji po činjenici pripada baš osnivačima SUBNORA, došli da obeleže ovih sedam decenija postojanja. Organizovana je za prisutne i koktel zakuska, koju po tradiciji pripremaju vredne i predane članice Udruženja.

DSC_0514

Srbobransko Udruženje ovakve veće skupove obično iskoristi da pred širim auditorijumom nagradi one koji održavaju i šire duh narodno olobodilačke borbe, a tako je bilo i ovog puta. Kako je u našim školama prisutna svest da je edukacija mladih o pravim istorojskim činjenicama vrlo bitna, zbog čega deca organizovano dolaze na obeležavanje bitnih istorijskih datuma kao što je ovaj današnji, uručene su zahvalnice školama iz Srbobrana.

DSC_0518

Po prvi put je nekoj osobi koja nije član SUBNOR-a uručena Povelja za izuzetan doprinos, koja je svečano uručena predsedniku opštine Srbobran. Radivoj Paroški se zahvalio na priznanju a zatim i objasnio razloge zbog kojih on uvek rado pomaže rad ovog Udruženja. Na prvom mestu istakao je zahvalnost na pruženoj slobodi, od strane boraca NOB-a, a zatim je izrazio ličnu bojazan da nam je istorija ugrožena, jer neki danas pokušavaju da preprave činjenice iz drugog svetskog rata, iskrive sliku i kažu kako su uloge u njemu u stvari bile obrnute. Takva besramna delovanja moraju biti zaustavljena, a to jedino možemo ako ne zaboravimo svoju istoriju, heroje i dela učinjena od strane našeg naroda, mišljenja je predsednik Paroški.

Gospodin Drago Popović, ispred srbobranske organizacije SUBNOR-a, uputio je par reči vezanih za današnji skup:

DSC_0520

“Danas smo se sakupili da obeležimo Dan oslobođenja Srbobrana, u kom naravno učestvuje i SUBNOR Srbobran sa svojim članovima, a ugostili smo i prijatelje i saborce iz drugih opština, Temerina, Sombora, Vrbasa i Bečeja. Razmenili smo mišljenja, pogotovo o trenutnim dešavanjima vezanim za ratne veterane i invalide koji će izgleda najzad u našoj zemlji dobiti status koji im i pripada. Položili smo danas vence na tri spomenika, na Trgu Slobode, na spomen obeležju ruskom vojniku Borisu Mihajloviću, kao i na pravoslavnom groblju na mestu gde je vojnik sahranjen. Takođe SUBNOR proslavlja 70 godina postojanja i rada, a iskoristili smo ovo okupljanje da nagradimo i osnovne škole sa područija opštine Srbobran. Uručili smo im zahvalnice, a naravno i predsedniku opštine Srbobran Radivoju Paroškom povelju, jer bez njega i pomoći lokalne samouprave naš rad ne bi bio moguć. Zahvaljujem se njemu i svim današnjim gostima što su nas posetili i učinili naš jubilej svečaniji i lepši”.

DSC_0437 DSC_0512 DSC_0523

Druženje SUBNOR-ovaca nastavljeno je i nakon ovog protokolarnog dela, gde se moglo razgovarati i o nekim temama iz svakodnevice, a uz dobru hranu i malo pića reči lakše teku. Ovom prilikom im i naša redakcija čestita ovaj veliki jubilej.

Facebook Komentari