Rano otkrivanje karcinoma spašava život

Od srede 9. maja, Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“ započeće opsežnu akciju skrining pregleda na karcinom grlića materice, čime se povećavaju šanse za uspešnije lečenje kod rano otkrivenih maligniteta.

Svakoj ženi koja se javi u Dispanzer za žene DZ ‘Dr Đorđe Bastić’, u okviru skrininga biće uzet PAPA bris, a po indikacijama i drugi brisevi – vaginalni sekret, cervikalni bris, kao i HPV tipizacija. Skriningom će biti obuhvaćene žene koje nisu nikada radile PAPA bris, kao i žene koje su radile ovu vrstu testa pre dve, tri godine.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći  uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji. Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut ka vani. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. S tim ciljem Republika Srbija započela je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.

Facebook Komentari