Promocija romana “Jesen u firangama zaboravljenog pendžera” (25.04.)

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Svetog Save 19/1

Narodna biblioteka Srbobran organizuje promociju romana “Jesen u firangama zaboravljenog pendžera”, autorke Mile Jojkić Vojnović, te poziva sve ljubitelje dobre knjige da posete, u utorak, 25. aprila, od 18.00 časova, čitaonicu i upoznaju se sa delom.

Gosti večeri biće Mirjana Štefanicki, književna kritičarka, i Dobrivoje Antonić, recenzent knjige, dok će u muzičkom delu večeri nastupiti sama autorka romana, koja će na harmonici izvoditi starogradske pesme.

Roman “Jesen u firangama zaboravljenog pendžera”, Mile Jojkić Vojnović, prati živote dva brata rođena u paorskoj kući. Samim rođenjem sudbinski su bili predodređeni da ostanu na selu, na salašu, na njivi, da naslede dedovinu i očevinu. Da se ožene i razgranaju porodično stablo, darujući sinove koji će sa ponosom nositi njihovo prezime. Stariji je ostao na selu, a mlađi se zaputio u obližnju varoš, na zanat, i ostao u varoši do kraja života. Bili su različiti po naravi, po temperamentu, ali imali su nešto zajedničko, mada svaki na svoj način. Bila je to ljubav prema ženi. Starijeg, večna ljubav prema jednoj ženi, a mlađeg ljubav prema svim ženama u koje bi se zaljubio na prvi pogled. Imala su braća još nešto zajedničko: zbog svojih ljubavi patili su ceo život, zbog tih ljubavi patili su i njihovi najbliži.

“Na plodnom književnom polju vojvođanske ravnice nikao je prelepi, nežni izdanak orhideje, roman prvenac Mile Jojkić Vojvnović. Četiri knjige u jednoj otvaraju se kao cvetovi, jedna po jedna latica, da bi tek na kraju uživali u lepoti mirisa i nežnih boja. I kada zatvorite knjigu dugo, dugo će vam ostati napunjena sva čula zapažanjima beskraja ljudske duše. Pre nego otvorite ovu knjigu, duboko udahnite, obimna je, a čita se u dahu”, poruka je Dobrivoja Antonića, recenzent knjige.

Facebook Komentari