Predstavljanje knjige „Subverzija i isceljenje: umetnost Andreja Tišme”

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Narodna biblioteka u Srbobranu poziva građane da u sredu, 7. juna, s početkom u 18 časova,, prisustvuju predstavljanju nove knjige zavičajnog autora, i profesora Srbobranske gimnazije, Milana Đorđevića.

O knjizi, koja je krajem prošle godine predstavljena na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, osim autora govoriće: Bora Babić, glavna urednica i direktorka novosadske izdavačke kuće „Akademska knjiga” i Andrej Tišma, koji će pola veka svog delovanja na jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj umetničkoj sceni sažeto ilustrovati video prezentacijom.

Milan Đorđević, rođen je 1978. godine u Srbobranu. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je na Odseku za filozofiju. Dosadašnje radno iskustvo u struci sticao je kao nastavnik filozofije, sociologije i građanskog vaspitanja u Novom Sadu, Vrbasu i Srbobranu. Objavljivao je tekstove u časopisima: Republika (glasilo građanskog samooslobađanja), AgrafaNova misaoLetopis Matice srpskeVremePhilosTiszatájPoljaBraničevoASAInterkulturalnost i magazinu Alia Mundi. Autor je na sajtu Zrenjaninskog socijalnog foruma. Kourednik je godišnjeg srpsko-mađarskog zbornika radova iz zavičajne istorije pod naslovom Srbobran – Szenttamás: iz naše zajedničke prošlosti, kao i dvojezične zbirke pesama Milana Dunđerskog Pesnik je poput Prometeja/A költő akár Prométheusz. Na njegovu inicijativu Narodna biblioteka Srbobran je 2019. ustanovila jugoslovensku omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski”, koja se dodeljuje svake godine za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku. Autor je knjige Rokenrol u opštini Srbobran 1962–1976, a knjiga pod naslovom Socijalizam i njegovi neprijatelji: SFRJ/posttranziciona levica/kontrakultura mu je u pripremi. Živi i radi u Srbobranu.

Andrej Tišma (rođen 1952. godine u Novom Sadu) srpski je umetnik. Bavi se konkretnom poezijom, majl-artom, pečatnom umetnošću, fotografijom, performansom, elektrografikom, videom, veb-artom i muzikom.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu 1976. godine. Samostalno izlaže od 1972. godine (Novi Sad, Beograd, Milano, Seul, Njujork, San Francisko, London, Budimpešta, Tokio, Bremen), a od 1969. godine je učestvovao na preko 500 zajedničkih izložbi u zemlji i oko 40 zemalja sveta. Likovne kritike i eseje objavljuje od 1976. godine u brojnim listovima, časopisima, na radiju i televiziji.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (sekcija proširenih medija), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (teorija i kritika), Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), kao i Međunarodnog udruženja pisaca i umetnika (IWA) sa sedištem u Blaftonu, SAD. Živi u Novom Sadu.

Facebook Komentari