Nagrada „Lenkin prsten“ biće uručena Jani Aleksić 17. novembra

Nagrada za najbolju ljubavnu pesmu u protekloj godini, koja nosi ime naše Lenke Dunđerski, biće dodeljena pesnikinji Jani Aleksić za stihove u delu „Harmonia obscurae“.

Odluka je donešena na jutrošnjem zasedanju žirija koji je, ispred Doma kulture i opštine Srbobran, jednoglasno odlučio da pesma Jane Aleksić dobije priznajne „Lenkin prsten“ kao najprestižniju nagradu naše opštine, čija svrha je podsticanje kulturnog stvaralaštva, odnosno treba da inspiriše ljude da pišu ljubavnu poeziju. Žiri su činili dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar.

Jana Aleksić rođena je 10. juna 1984. godine u Kragujevcu. Osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju ‘Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti’ odbranila je 2016. godine na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade iz fonda ‘Radmila Popović’ za najbolji diplomski rad iz predmeta ‘Srpska književnost XX veka’, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Tokom 2017. godine obavila je postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Veneciji, Italija, pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima. Objavila je tri zbirke pesama: Topao kamen, Gradska biblioteka ‘Vladislav Petković Dis’, Čačak, 2014; Upijanje, Narodna biblioteka ‘Stefan Prvovenčani’, Kraljevo, biblioteka ‘Poezija, danas’, 2017. i Arijel anonim, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2018. Autorka je dve monografije: ‘Opsednuta priča: poetika romana Gorana Petrovića’ (2013), i ‘Žudnja za lepotom i savršenstvom: Taurgijska dimenzija književno-umetničkog stvaralaštva’ (2014). Dobitnica je nagrade Mladi Dis za 2014. godinu. Zaposlena je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, na projektu ‘Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika’.

„Pesma ‘Harmonia obscurae’ je napisana vešto, u njoj lirski subjekt zavodi svog dragog, rečima i gestovima, ‘inteligentnim pobedama u igrici Ne ljuti se, devojčice!’. Pesnikinja, u ovoj dugoj ali ipak lirskoj pesmi, menja ritmove, namerno ih izneverava: ‘Mašim tempo izlazim iz ritma’, priznaje na kraju prve strofe; ne rimuje i ne broji slogove: ‘Mašim slogove izneveravam slik’, priznaje na kraju druge strofe; izbegava zadatosti i nametanja iz prošlosti: ‘Mašim tropare iskoračujem iz kanona’, priznaje na kraju treće strofe i ‘Mašim mere odstupam od uputstva’, kako priznaje na kraju četvrte strofe. Na kraju poslednje, pete strofe, ponovo se obraća svom sagovorniku: ‘Dragi, izbavi me iz ove pesme!’ Kako bi njena ljubav bila stvarna a ne papirnata, kako bi se uspostavila željena harmonija, pa čak i ako ostane opskurna, u smislu: tamna, zatvorena, prikrivena, tajna“, obrazloženje je žirija.

Dom kulture je u okviru manifestacije „Lenkin prsten“ pripremio trodnevni program koji počinje u petak, 16. novembra, i traje do ponedeljka, 19. novembra.

16. novembar, 19.00 časova sala Malog pozorišta – Okrugli sto na temu ljubavne poezije; učestvuju dr Zoran Đerić, Dragana Todoreskov, Biljana Puškar i Pero Zubac

17. novembar, 19.00 časova sala Malog pozorišta – Uručenje nagrade „Lenkin prsten“; kulturno umetnički program u kome će biti prikazani segmenti iz monodrame „Lazar Dunđerski“ Zorana Subotičkog, u izvođenju Miodraga Petrovića, glumca SNP-a; nastup hora Radio-televizije Srbije; glumac Dragan Vujić Vujke govori pesme Santa Maria della Salute Laze Kostića

18. novembar, 19.00 časova sala Malog pozorišta – Veče poezije mladih talenata

19. novembar, 19.00 časova Galerija Doma kulture – Otvaranje izložbe slika „U Lenkinom prstenu“.

Facebook Komentari