MUZIKA NAŠIH PREDAKA – Značajan koncertni događaj

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Folklor, Kultura, Zabava

U subotu, 19. januara, Srbobran će po 17. put biti prestonica mađarske izvorne narodne muzike. Koncert „Muzika naših predaka“ u srbobranskoj sportskoj hali počinje od 19:00 časova.

 

Više od dva meseca traju pripreme za jednu od najvećih manifestacija mađarske izvorne narodne muzike. Održavanje ove manifestacija počelo je 2002 godine, kada su mladi srbobranski muzičari sa prijateljima u ovom hladnom zimskom vremenu, posle nove godine, korisno hteli da provedu svoje vreme i da svoje muzičko umeće pokažu publici, a nakon koncerta da zasviraju za svoju dušu do zore.

„Prvih deset godina bili smo gosti Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, a od 2012. godine manifestacija je prerasla okvire škole i održava se u Hali sportova. Manifestacija je kroz svoj program, publici, ljubiteljima izvorne mađarske narodne muzike prikazala široku lepezu izvođača, a u zadnje vreme i šarolikost mađarskog narodnog folklora. Manifestaciju prati i prodajna izložba starih narodnih zanata, grnčari, tekstilci, vezovi, slikari, itd., a najmlađima je posvećena igraonica pre početka koncerta, koje vode iskusne nastavnice glume i narodnih igara. Koncert je zamišljen da predstavi kako instrumentalnu tako i vokalnu izvornu narodnu muziku, deo bogate mađarske narodne muzičke baštine iz svih zemalja u kojima živi mađarska zajednica. Folklorne grupe smo uneli u program da unesemo malo dinamike i šarenilo, i da prikažemo bogatstvo narodnih igara, koja se neguje u ovoj Vojvodini, i da grupama damo priliku da se pokažu našoj publici. Ove godine smo u program uvrstili Bakoš Arpada sa prijateljima, koji će svirati na starim instrumentima izvornu muziku, Čonka Ferenca sa svojim orkestrom, Zveket orkestar (Csörömpölő) iz južnog Banata, hor devojaka Bodorka iz Srbobrana, folklorne grupe Bartok (Horgoš) i Tisa (Kanjiža). Mislimo da smo za Srbobransku publiku pripremili jedno šareno, lepo i dinamično veče, i da će publika uživati u njoj“ poruka je organizatora pred ovaj zaista veliki koncertni događaj.

Po završetku koncerta biće priređena igranka na kojoj će svirati pomenuti muzičari, i trajaće sve do zore, dok bude neumornih igrača.

Od 18:00 časova najmlađe očekuje u maloj sali besplatna igraonica. Ulaz u halu je slobodan, potrebno je poneti dobro raspoloženje, dobru volju i dobro se zabaviti.

Facebook Komentari