Muzičari iz Orošhaze uveličaće slavu Rimokatoličke crkve u Srbobranu 14. septembra

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Kultura, Zabava

Mladalačka muzika iz Orošhaze gostovaće 14. septembra u Srbobranu, kada je zakazana proslava u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, povodom crkvene slave hrama Uzvišenja Svetoga Krsta.

Svoju slavu vernici u Srbobranu obeležiće na ovaj način, po treći put. Organizator je Dom kulture, a biće priređen prigodan muzički program, u kojem će nastupati i Duvački orkestar iz Orošhaze, pobratimljenog grada Srbobrana iz Mađarske. Tim povodom intervjuisan je potpredsednik orkestra, gospodin Kristijan Meleg.

“O samom orkestru treba znati, da on ove godine slavi svoj 90. rođendan. Osnovan je kao Vatrogasni orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Orošhaze, daleke 1929. godine. Tek 1979. godine dobija ime Gradski duvački orkestar, a od 1990. godine radi potpuno samostalno, odnosno kao deo Udruženja Gradkog duvačkog orkestra. Probe se održavaju dvaput nedeljno. Od 2017. dirigentsku palicu je preuzeo mlad i perspektivan profesionalac, Mark Debreceni”. Do sad nismo nastupali u Srbiji. Proteklih par godina stalna je tema da dođemo u Srbobran, ali zbog obaveza članova nismo mogli uskladiti termin gostovanja. Drago mi je, što smo konačno uspeli da se dogovorimo o nastupu u našem pobratimljenom gradu. Što se tiče koncerata u Mađarskoj, imamo ih u proseku 20-25 godišnje, a imali smo prilike da sviramo i u mnogim drugim zemljama Evrope: Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Švajcarskoj i Rumuniji. U Srbobran stižemo sa ‘šarenim’ repertoarom, jer veći deo orkestra čine omladinci. Pored poznatih svetskih hitova sviraćemo i ozbiljnu muziku, kao i koračnice. Orkestar inače broji 45 članova, a na Srbobransku slavu štiže nas  30-ak“, rekao je na kraju Kristijan Melegi.

Facebook Komentari