Izložba POVRATAK NARODNOJ TRADICIJI – ponedeljak 19h

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Manifestacija „Dani kulturne tradicije“, koju u svojoj galeriji priređuje Dom kulture, prezentovaće izložbu pod nazivom „Povratak narodnoj tradiciji“. Izložbu uređuje udruženje „Ruka spasa“ u saradnji sa Domom kulture, a na njoj će posetiocima prikazati vojvođanske nošnje i kolače, koji će moći i da se degustiraju.

Ove dve organizacije upućuju poziv građanima naše opštine da dođu na otvaranje izložbe, u ponedeljak 28. oktobra od 19:00 časova, i pogledaju modele nošnji koje su izradile članice udruženja „Ruka spasa“, po uzorcima koje poseduju naši građani i folklorna društva, ali i da probaju neke od domaćih slatkih specijaliteta vojvođanske kuhinje, pravljeni po receptima iz nekog davnašnjeg vremena.

Ulaz na izložbu je slobodan.

O udruženju:

Udruženje žena „Ruka spasa“ iz Srbobrana nastalo je 2014. godine, na inicijativu gospođe Savke Lazić, koja je oko sebe okupila veliki broj članica, a bave se različitim delatnostima. Rado organizuju humanitarne akcije, kao i druge događaje i po tome su poznate u našoj opštini i šire. U dosadašnjem radu, udruženje Ruka spasa je svojim skromnim doprinosom pomoglo porodilištu Betanija u Novom Sadu, dečijem odeljenju u Opštoj bolnici u Vrbasu, „Kolevka“ u Subotici, „Svratište“ u Novom Sadu, kulturno – umetničkim društvima i udruženjima iz naše opštine, deci ometenoj u razvoju i socijonalno ugroženima.

Pored toga, trude se da očuvaju etno tradiciju sa ovih prostora, kulturnu baštinu i stare zanate, a sve kroz radionice i druženja. Svojim radom su pokazale da kada se timski radi, uspeh ne izostaje. Na druženjima članice od prirodnih materijala štrikaju, heklaju i vezu odevne predmete, kapice, šalove, torbice i lutkice. A bave se i izradom nakita. Pošto na mlađima svet ostaje, dobrodošli su svi oni koji su voljni da nauče kako se izrađuju ove rukotvorine – da se prošlost ne zaboravi, a budućnost pamti. Kako bi bile u korak sa vremenom, aktivnosti udruženja možete pratiti i na njihovoj fejzbuk stranici „Ruka spasa„.

Facebook Komentari