Gostovanje predstave iz SRPSKE GIMNAZIJE u Budimpešti

Srbobranski Dom kulture potrudio se da nam u goste dovede pozorišnu predstavu „Sudbine u magli“po kojoj je Srpska Gimnazija u Budimpešti, „Nikola Tesla“, i Srpsko pozorište iz istog grada nadaleko poznata. Reč je o komadu koji je rađen po motivima iz romana „Voz savesti“, Dragomira Dujmova, srpskog pisca iz Mađarske i profesora srpskog jezika i književnosti u Srpskoj školi.

Osnovna ideja prati vreme od 1914. i atentata u Sarajevu, do refleksa tog događaja na srpsku enklavu u Mađarskoj. Glavni junak je Živa Radosav, koji učestvuje u ovom Velikom ratu, koji je za Srbe iz Mađarske bratoubilački, a koji će doneti raspad Austo-Ugarskog carstva. Nakon rata nastaje nekoliko malih država, čije će razgraničavanje pokrenuti i dobrovoljno iseljenje Srba, u kom će Živa, kao sanjar učestvovati.

U predstavi glumi veliki broj učenika škole: Filip Ilanković. Jovana Majdandžić, Mila Božić, Ana Marčetić, Vanja Pavlović, Bojana Mladenović, Mitar Mirko Krkeljić. Ana Margušić, Lara Kamasi, Sofija Cvetković, Sofija Trifunović, Jovana Žugić, Marta Jovanović, Nikola Plavšić, Đorđe Vukadinov, Marta Mihajlov, Jovana Zec i Dragana Friese. Njima je  bio izazov da prenesu ne samo poražavajuće činjenice ovih događaja, nego i snažnu emociju junaka.

Režiju potpisje Zorica Jurković, scenski pokret osmislio je Tibor Ember, scenografiju je uradila Izabela Borza, dok je za svetlo i ton zadužen Bogdan Sabo. Vokale pevaju Marija Simić i Lena Ember, a u predstavi još učestvuju i: Viktorija Endredi, Suzana Kosnovski, Branka Ćosić, Mia Čorić.

Premijera u Malom pozorištu srbobranske Ustanove kulture zakazana je za četvrtak, 14. novembar, u 20:00 časova. Ulaz je slobodan.

Facebook Komentari