Majstorstvo kuvanja ribljeg paprikaša brojnih ljubitelja ovog gastonomskog specijaliteta, provereno je na manifestaciji koju je organizovalo Ekološko udruženje “Šlajz” iz Srbobrana, u subotu 10. juna 2023.
Na prvom mestu, ljudi okupljeni oko “Šlajza” žele da prirodu približe građanima, da se svi naviknu na činjenicu da se o životnoj sredini mora voditi računa, a na posletku i da se u takvom čistom i zelenilom opasanom ambijentu priređuju druženja, što je lepo i objašnjeno u pozdravnom govoru Ekološkog udruženja “Šlajz”.
“Na samom početku takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša, želimo da vas srdačno pozdravimo i svima se zahvalimo na učešću u ovogodišnjoj manifestaciji. Plan nam je da slični događaji budu povod i naših narednih okupljanja. Ekološko udruženje ‘Šlajz’ iz Srbobrana je osnovano marta 2022. godine, sa ciljem buđenja i očuvanja ekološke svesti građana. Sa tim u vezi je i ovaj današnji kotlić u bliskom nam, prirodnom okruženju, koje nameravamo da unapredimo i tako ga učinimo lepšim i bližim našim sugrađanima”, rečeno je okupljenima na Vašarištu. Takođe, zahvalnost je upućena lokalnoj samoupravi, Centru za sport i turizam, brojnim preduzećima, ali i pojedincima, koji su pomogli da se takmičenje održi, i koji podržavaju ekološki pravac koji je zauzelo Udruženje “Šlajz”.
Kulinarsko takmičenje, koje preti da preraste u značajnu lokalnu manifestaciju, na igralištu u Šumici, po drugi put je okupilo veliki broj ekipa, čak 36, mahom iz Srbobrana, Turije i Nadalja, ali i iz: Bačke Palanke, Gložana, Ratkova, Kumana, Novih Banovaca, Doroslova, Crvenke, Vrbasa, Kule, Šajkaša i Bašaida.
Pehar za najbolji riblji paprikaš u Srbobranu, za 2023. godinu, žiri je uručio ekipi “Doktori” iz Ratkova. Drugo mesto, pripalo je ekipi “50 plus” iz Gložana, dok je treće mesto zauzela “Porodica Marjanovi” iz Srbobrana. Pored pehara i diploma, “Šlajz” je za tri prvoplasirane ekipe pripremio i novčane nagrade. Organizatori su nagradili i neke ekipe van konkurencije: dodelili su priznanje najmlađoj ekipi na takmičenju “Lazin sin” iz Srbobrana, jer na mlađima sve ostaje; dok je ekipa iz Novih Banovaca dobila priznanje za takmičare koji su došli iz najudaljenijeg mesta.
Iako je sam početak subotnjeg takmičenja obeležila snažna kiša, to nije uticalo na organizatore i takmičare. Uz malo sreće sa vremenom, do kraja dana je sve bez problema privedeno kraju, a pohvale za organizaciju manifestacije došle su od većine onih koji su bili u prilici da tog dana bar prođu pored nekog od kotlića.
Domaćini su potvrdili da će i naredne godine na istom mestu, verovatno u isto vreme, biti ponovo organizovano druženje uz kuvanje ribljeg paprikaša.