Opština Srbobran dobila 3,7 miliona dinara za namene socijalne zaštite

25. april 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Palata Srbija na Novom Beogradu okupila je danas predstavnike 146 lokalnih samouprava, među kojima je značajno mesto zauzimao Srbobran, kako bi sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisali ugovore iz domena socijalne zaštite ukopne vrednosto od 600 miliona dinara.

Ministar Nikola Selaković je, nakon sastanka sa predstavnicima gradova i opština, lično potpisao ugovore sa po jednim gradonačelnikom iz svake regije, gde je u ime cele AP Vojvodine potpisnik bio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Debeljački je nakon preuzimanja ugovora namenjenog opštini Srbobran, naglasio da je lokalnoj samoupravi od prioritetnog značaja da vodi računa o najugroženijim kategorijama stanovništva.

“Važno nam je da kroz programe i delatnosti koje smo planirali, a koje smo sa velikim uspehom realizovali i u prethodnoj godini, pomognemo građanima koji imaju potrebu za socijalnom zaštitom u bilo kom obliku. Sa tim u vezi, danas smo potpisali ugovor kojim će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prebaciti Opštini Srbobran iznos od 3,7 miliona dinara za namene socijalne zaštite. Mi iz godine u godinu povećavamo izdvajanja za socijalnu zaštitu, trenutno smo na nivou od gotovo 35 miliona dinara za te namene na nivou Opštine, kada se u obzir uzmu svi programi koje ostvarujemo u toku godine. Naravno, najveći deo sredstava se opredeljuje Centru za socijalni rad, ali isto tako i za Udruženje Biser, kroz koje ostvarujemo usluge ranih tretmana, ličnih pratilaca i dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom. Svakako je u tom poslu podrška ministarstva značajna, a ministar je danas pokazao da će nam na tom putu i dalje pomagati”, rekao je predsednik Debeljački, ističući da se ulaganja u socijalnu zaštitu stalno povećavaju, između ostalog, jer su usluge koje se nude sve brojnije i pokrivaju sve veći broj potreba socijalno ugroženog stanovništva.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da će opredeljena novčana sredstva poboljšati funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou i da će se na taj način zadovoljiti potrebe najšireg broja građana. “To je novac koji se namenski transferiše gradovima i opštinama za potrebe određenih usluga socijalne zaštite, kao što su geronto domaćice, usluge ličnih pratilaca, personalnih asistenata i slično, u skladu sa licencama koje neka opština ima, kao i mogućnostima da određenu vrstu usluge organizuje na svojoj teritoriji. Svakom ministarstvu, a posebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinice lokalnih samouprava su apsolutno prioritetni i ključni partneri. Uveren da ćemo u ovoj godini i u narednom periodu poboljšati kvalitet pružanja usluga socijalne zaštite, ali i učiniti efikasnijim sprovođenje propisa u oblasti boračko invalidske zaštite, sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, a sve u korist i za bolji životni standard naših građana“, rekao je ministar Nikola Selaković.

Takođe je naglasio, da je sa predsednicima gradova i opština razgovarao o pitanjima, koja su, kako je rekao, problematična za sprovođenje velikog broja propisa iz delokruga nadležnosti Ministarstva, i najavio naredni susret u maju mesecu, koji će biti organizovan sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Facebook Komentari