Počela je sa radom Škola za trudnice i roditelje

24. april 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Škola za trudnice i roditelje, kako je i najavljeno, počela je danas sa radom u Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić” Srbobran. Već prvog dana došlo je nekoliko Srbobranki koje će uskoro postati majke, te žele da odslušaju predavanja i prođu praktične vežbe kako bi stekle potrebna znanja korisna u roditeljstvu.

Tatjana Radović Tadić, polivalentna patronažna sestra, vodi Školu za trudnice i roditelje u Srbobranu, a s obzirom da taj posao obavlja u Domu zdravlja ‘Veljko Vlahović’ u Vrbasu već čitavu deceniju, više je nego stručna da pomogne budućim roditeljima kako bi prve nedelje i mesece, po dolasku deteta na svet, prošli na što lakši način, bez straha i uz što manje stresa, kako bi uživali sa bebom u svakom trenutku.

“Zajedno smo došli na ideju da pokrenemo ovaj projekat i otvorimo Školu za trudnice i roditelje. Cilj je postići psihofizičku pripremu kod trudnica za porođaj, ali i da ih pripremimo za negu bebe i negu sebe, kao i za roditeljstvo uopšte, koje nekada ume da donese iznenađenja. Polaznici će biti pripremljeni za sve to, jer sam ujedno i koordinator UNICEF-ovog projekta ‘Podsticajno roditeljstvo kroz igru – Razigrano roditeljstvo’, tako da ću sva svoja nova saznanja implementirati u ovu školu u Srbobranu. Po tome će Škola za trudnice i roditelje u Domu zdravlja ‘Dr Đorđe Bastić’ biti prva koja dobija i deo iz programa ‘Razigrano roditeljstvo’. Grupe će brojati od četiri do pet trudnica, maksimalno šest, tako da je i prostor u kom radimo osmišljen za ovaj broj. Interesovanje je veliko, ali mi imamo obavezu da vodimo računa o terminima trudnica. U Školu za trudnice najbolje se uključiti negde oko 30 nedelje trudnoće, mi smo to pomerili i do 33, 34, da bi obuhvatili što više trudnica”, otkrila je sestra Tatjana Radović Tadić.

Ona je napomenula da su za predavanja obezbeđeni svi potrebni edukativni materijali, koje budući roditelji mogu poneti sa sobom kako bi u svom domu imali podsetnik na ono što su u školi naučili, takođe, obezbeđeni su i rekviziti za praktično prikazivanje i vežbu tokom 12 časova predavanja.

Pred prvo predavanje u srbobranski Dom zdravlja je došla Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, kako bi pružila podršku polaznicama Škole za trudnice i roditelje.

“Inicijativa za pokretanje škole je došla od dr Snežane Erceg, što smo mi svi snažno podržali, tako da, rezultat nije mogao da izostane. Efekti ovog projekta, na zdravstvenom nivou, doneće unapređenje zdravstvene kulture i prosvećenosti stanovnika opštine Srbobran, trudnica i budućih roditelja. Želimo da ojačamo temelje za roditeljstvo i srećno odrastanje buduće dece u Srbobranu, Turiji i Nadalju. Časovima Škole za trudnice i roditelje, koji će se održavati dva puta nedeljno ukupno pet sedmica, prisustvovaće polivalentne sestre našeg Doma zdravlja i tako se obučiti za samostalan rad i samostalno vođenje Škole za trudnice i roditelje. Sada kada smo je konačno pokrenuli, želja nam je da ova usluga bude stalna i da svi budući roditelji imaju mogućnost da prođu kroz nju. U ovom prvom krugu predavanja vidim da nema budućih tata, ali sam uverena da će ih uskoro biti, kao i trudnica. Opština Srbobran i Savet za rodnu ravnopravnost učiniće sve da Škola za trudnice i roditelje dobije najbolje uslove za nesmetan i efikasan rad”, rekla je u Domu zdravlja Milica Zarić.

Zamenica predsednika Opštine Srbobran je uputila reči zahvalnosti Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, jer je donirala odgovarajuće strunjače, a zahvalnost je upućena i Julijani Sekulić koja je donirala jastuke.

Facebook Komentari