Predavanje posvećeno Dostojevskom (30.11.)

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Povodom 200 godina od rođenja i 140 od smrti jednog od najuticajnijih pisaca ruske i svetske književnosti, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u sali Malog pozorišta održaće se književno veče pod nazivom „Čovek je tajna“.

Predavanje o istaknutom književniku održaće Radojka Tmušić Stepanov, profesor i publicista, u utorak, 30. novembra, sa početkom u 18.00 časova. Ulaz je slobodan.

O autoru: Studije ruskog jezika i književnosti, završila je u Sarajevu. Pohađala Specijalističke studije ruske književnosti, kulture i civilizacije na Državnom Institutu za ruski jezik i književnost ”Aleksandar Sergejevič Puškin” u Moskvi. Redovan je član Matice srpske u Novom Sadu, osnivač je i predsednik udruženja „Srpska asocijacija predavača i poštovalaca ruskog jezika literature istorije i kulture“ (SAPRJAL), autorka je javnog „APELA za povratak ruskog jezika u obrazovni sistem Srbije“, programski je saradnik Kulturnog Centra Novi Sad, redakcija za film, aktivni član Svetske organizacije rusista-eksperata (MAPRJAL) od 2000. godine. Član Udruženja novinara Srbije (UNS); Šef predstavništva RIA «POBEDA» za Srbiju i Crnu Goru; Dopisnik – Gazeta ”ZAVTRA” Moskva.

Sa svojim naučnim radovima učestvovala je na Svetskim Kongresima rusistike u organizaciji MAPRJAL-a u Rusiji, Bugarskoj, Kini, Španiji i Kazahstanu.

Autor, voditelj i učesnik mnogih kulturno-umetničkih programa i književno- poetskih večeri; održanih tokom 2016/2021. godine, u Novom Sadu i okolini. Autor višetomne „EDICIJE RUSIJA“; Autor Zbirke pripovedaka „GALAKSIJA SRCA“.

IZDATE KNJIGE:

”KLJUČ ZAŠTITE OD STRESA”, prevod sa ruskog jezika (2018);
EDICIJA RUSIJA -Tom prvi – „RUSKI CAREVI I IMPERATORI“ (2019);
KNJIGE U ŠTAMPI (izlaze krajem 2021):

EDICIJA RUSIJA –Tom II – „RUSKE PRESTONICE I ZLATNI PRSTEN RUSIJE“
EDICIJA RUSIJA –Tom VII – „RUSKI OBAVEŠTAJCI“
Zbirka pripovedaka „GALAKSIJA SRCA“.

Živi i stvara u Novom Sadu.

Organizator književne večeri Dom kulture Srbobran: “Molimo građane da se ponašaju u skladu sa propisanim merama Vlade Republike Srbije, kako bi sprečili širenje i pospešili suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19”.

Facebook Komentari