Gacko i Srbobran - neograničene mogućnosti za saradnju

Gacko i Srbobran – neograničene mogućnosti za saradnju

27. septembar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Odlazak u Gacko delegacija Opštine Srbobran je iskoristila za uspostavljanje kontakata koji mogu prevazići inicijalnu kulturnu saradnju dva mesta. Načelnik ove opštine u Republici Srspkoj, Ognjen Milinković, ugostio je u svom kabinetu Radivoja Debeljačkog, predsednika Opštine Srbobran, i Milicu Zarić, zamenicu predsednika Opštine Srbobran, kako bi se upoznali i razgovarali o mogućim pravcima saradnje u budućnosti.

Delegacija Opštine Srbobran posetila Gacko

Već po dolasku u Gacko, delegacija iz Srbobrana je stekla lepe utiske, gostoprimljivost domaćina je bila vidna na svakom koraku. “Hvala svima što su nam omogućili da se osećamo kao kod kuće, nadam se da smo napravili prvi korak za budućnost i vreme pred nama, u kojem ćemo graditi saradnju između za Srbobran i Gacko, prvo na nivou kulture, a već smo razgovarali i o drugim mogućim poljima saradnje”, rekao je Debeljački nakon sastanka.

Naš cilj je kroz kulturnu saradnju stvoriti uslove za edukaciju mladih ljudi, iz Gacka i Srbobrana, o istorijskim činjenicima, o kulturnim događajima, o raznim manifestacijama koje neguju upravo to sećanje, i u Hercegovini i u srpskoj Vojvodini. Čast nam je i zadovoljstvo što smo posetili Gacko, što smo bili deo za domaćine važnih ‘Ćorovićevih susreta’, i nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju. Ovo je moja prva zvanična poseta Hercegovini, do sada naš grad nije imao ozvaničenu saradnju sa nekim od gradova iz ovog dela Republike Srpske, i možda je ovo šansa da iz saradnje koju uspostavljamo u narednom periodu dođemo i do bratimljenja Srbobrana i Gacka. No, hajde da sada u praksu pretvorimo ovo dogovoreno na nivou kulture, da naša deca počnu da uče o stvari koje su važne za naša dva mesta, kao i za ceo srpski narod. Mnogo je prostora za saradnju, čulo se mnogo dobrih ideja, ali je najvažnije da smo uspostavili veze i pokazali odlučnost da budemo partneri i prijatelji. Svi smo mi jedan narod koji treba da se što čvršće povezuje”, naglasio je predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Sa ništa manje entuzijazma nije govorio ni načelnik Opštine Gacko, Ognjen Milinković, ističući koji su to prvi koraci saradnje dve opštine. “Dogovorili smo naše prve korake, a to je dolazak dece iz Srbobrana u Gacko, poseta važnim i znamenitim mestima ovog kraja, njihovo upoznavanje sa istorijskim nasleđem Gacka i Hercegovine. To će otvoriti saradnju i na turističkom planu, mi možemo ponuditi usluge našeg Planinarskog doma, što može biti zanimljivo ljudima iz ravnice, a otvoreni smo i za sve druge vidove saradnje i izgradnje odnosa. Prostor saradnje na polju privrede je, verujem, neograničen, Srbobran i Vojvodina su srpska žitnica i srpski hleb, a i mi imamo potencijala i kvalitetnih proizvoda, posebno u oblasti stočarstva. O tome ćemo sadržajnije i preciznije razgovarati u nekim budućim susretima”, objasnio je Ognjen Milinković, načelnik Opštine Gacko.

Facebook Komentari