Promocija “Lenkinog prstena” započeta je u Republici Srpskoj

26. septembar 2023.

Kategorija: Kultura

Iskorak koji Dom kulture pravi, a tiče se značajnijeg promovisanja književne nagrade “Lenkin prsten” i van granica Srbije, započet je u opštini Gacko, u Republici Srpskoj, mestu iz kog su u prvoj polovini 18. veka, put ravne Bačke, krenuli preci znamenite porodice Dunđerski.

“Dana 21. i 22. septembra delegacija koju je organizovao Dom kulture Srbobran posetila je opštinu Gacko i prikazala program u okviru Svečane akademije povodom dodele nagrade ‘Vladimir Ćorović’ na svečanom otvaranju 25. Međunarodnog naučnog skupa istoričara – ‘Ćorovićevi susreti’. Delegaciju su predvodili predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački i zamenica predsednika opštine Srbobran Milica Zarić.

U pitanju je bio prvi korak u novom projektu Doma kulture Srbobran ‘Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih’ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, zajedno sa opštinom Srbobran. Saradnici Doma kulture na ovom projektu su Matica srpska, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Centar za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih, kao i druga istaknuta udruženja i pojedinci. U okviru projekta planirana je poseta gradovima i opštinama u zemlji i inostranstvu koji su u vezi sa životom i radom porodice Dunđerski, a prvi korak u ovom velikom projektu napravljen je u prapostojbini Dunđerskih, u opštini Gacko.

U okviru programa na Svečanoj akademiji, posle uvodnih obraćanja zvaničnika i organizatora, usledila je dodela nagrade ‘Vladimir Ćorović’ direktoru izdavačke kuće ‘Zadužbina Svetog manastira Hilandar’ za izdavanje knjige ‘Sveti kralj Milutin’. Opštinsku nagradu i povelju Opštine Gacko i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ‘Prosvjeta’ uručili su načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković i potpredednik opštinskog odbora ‘Prosvjete’ Radomir Vučković. U kulturno umetničkom delu programa učestvovali su i guslar Nenad Ivković i crkveni hor ‘Sveta Jelena Anžujska’, a program je u tradicionalnoj hercegovačkoj narodnoj nošnji vodio Ognjen Bošković, učenik gimnazije.

U drugom delu programa predstavio se Dom kulture Srbobran. Prvo je pesnik Goran Blagojević govorio svoju autorsku pesmu ‘Srbobranska bajka’ o ljubavi Laze i Lenke, a zatim je direktor Doma kulture Dejan Korceba ukratko predstavio istoriju Srbobrana i povezao je sa porodicom Dunđerski, a potom dao reč akademiku, prof. dr Jovanu Deliću, potpredsedniku Matice srpske, koji je govorio o saradnji Matice i Opštine Srbobran, rada na naučnim skupovima na temu porodice Dunđerski, kao i o zborniku radova sa ova dva naučna skupa u izdanju Matice srpske i Doma kulture Srbobran.

Program je dalje nastavio direktor Dejan Korceba predstavljajući manifestaciju i književnu nagradu ‘Lenkin prsten’, a potom je svoju poeziju govorio Blagoje Baković, dobitnik ‘Lenkinog prstena’ za pesmu ‘Puna je tišina’ 2014. godine. Zoran Subotički, osnivač Centra za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih i autor drame ‘Od raja do beznjenice’, kratko je predstavio svoje autorsko delo i scenu ustupio glumcima Jovani Radovanović i Ervinu Hadžimurteziću, u ulogama Lenke Dunđerske i Laze Kostića, koji su izveli dva monologa iz predstave ‘Od raja do beznjenice’, a program se završio Ervinovim nadahnutim kazivanjem pesme Santa Maria della Salute.

Publika, u kojoj su sedeli i renomirani istoričari učesnici naučnog skupa, kao i brojni profesori i zvaničnici, je vrlo pohvalno govorila o programu, a mnogi su izrazili želju da se pobliže upoznaju i sa opštinom Srbobran i sa istorijom porodice Dunđerski, koja je u velikoj meri za njih do sada bila potpuno nepoznata.

Sutradan, upriličen je prijem kod načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića. Prijemu su prisustvovali predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački, zamenica predsednika Opštine Srbobran Milica Zarić, direktor Doma kulture Dejan Korceba i potpredsednik SPKD ‘Prosvjeta’ OO Gacko, Radomir Vučković. Na sastanku je dogovorena značajna saradnja koja bi se u početku ogledala u kulturno – turističkom pogledu, sa mogućnošću postepenog započinjanja i privredne saradnje u bliskoj budućnosti.

Dogovoren je dolazak delegacije opštine Gacko i predstavljanje njihove kulturne baštine u Srbobranu, učešće mladih talenata na konkursu povodom nagrade ‘Lenkino pero’, zatim poseta učenika iz Gacka opštini Srbobran i upoznavanje sa našom tradicijom i kulturom, kao i uzvratna poseta đaka iz opštine Srbobran sa upoznavanjem istorije, kulture i znamenitosti Gacka i Hercegovine uopšte, kao i nova predstavljanja kulture i tradicije naših krajeva u Hercegovini. Na prijemu su uručeni i prigodni pokloni.

Posle prijema, delegacija iz Srbobrana sa pesnicima, glumcima i književnicima se uputila u selo Višnjevo, prapostojbinu porodice Dunđerski. Tamo je imala prilike da od meštanina Bate Višnjevca, čuje priču o ovom selu kao i da zabeleži vredne foto i video materijale”, saopšteno je iz Doma kulture Srbobran nakon posete Gacku.

Facebook Komentari