pesnička nagrada "Milan Dunđerski" Srbobran

Pesnička nagrada “Milan Dunđerski” – Raspisan konkurs

20. septembar 2023.

Kategorija: Konkurs, Kultura

Narodna biblioteka Srbobran raspisala je konkurs interkulturalna omladinska pesnička nagrada “Milan Dunđerski”. Konkurs je otvoren do 31. decembra 2023, a nagrada će biti dodeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu, februara 2024. godine, na dan pesnikovog rođenja.

Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovljena je pesnička nagrada ‘Milan Dunđerski’ na inicijativu profesora Milana Đorđevića. Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pesama Milana Dunđerskog ‘Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz’, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom prošle godine.

Namera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog, zavičajnog pesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrednosti, ostvarenih u poeziji darovitih mladih pesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada ‘Milan Dunđerski’ će sledeće godine biti dodeljena peti put za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Dodatna motivacija za učesnike ovogodišnjeg jubilarnog konkursa može biti i namera Milana Đorđevića, profesora Gimnazije u Srbobranu, dr Hargite Futo Horvat i dr Ane Stjelje, predsednice žirija, da u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbobran petu godinu postojanja nagrade obeleže objavljivanjem knjige, koja će sadržati nagrađene pesme, stručna obrazloženja, podatke o autorima i izveštaj o dosadašnjem radu i značaju nagrade.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dve svoje neobjavljene pesme na sledeću imejl adresu: [email protected], s naznakom ‘Za pesnički konkurs’.

Pesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pesme potpisane šifrom, a u drugom je rešenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021.730.185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran”, navodi se u tekstu konkursa.

Facebook Komentari