Dermatolozi u danu pregledali 173 Srbobranaca

Dermatolozi u danu pregledali 173 Srbobranaca

16. septembar 2023.

Kategorija: Zdravlje

Najbolji dermatolozi Srbije postavili su sebi zadatak da obiđu sve manje sredine u državi, na prvom mestu one čiji se građani pretežno bave poljoprivredom, poput opštine Srbobran, gde je danas obavljen značajan broj pregleda kože, potpuno besplatno.

Više o ovoj akciji rekla je danas, u Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, prof dr Danica Tiodorović – predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije. “Ovo je po prvi put organizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, i upravo, zaključili smo da smo na pravom mestu. Ta rizik grupa građana, odnosno rizična populacija, jeste seosko i poljoprivredno stanovništvo koje je zbog prirode svog posla izloženo većoj UV radijaciji. Zato i viđamo, u različitim mestima, različite procenta karcinoma kože, pa smo tako u jednom mestu ranije, imali čak 30 odsto otkrivenih karcinoma u ukupnom broju pregledanih pacijenata.

Raduje nas odličan odziv građana u Srbobranu, mestu gde inače nema dermatologa, tako da smo na pravom mestu. Imamo novootkrivenih melanoma, što nam govori koliko je značajna rana dijagnoza i ovakvi preventivni pregledi, u suštinskom smislu”, rekla je danas u Srbobranu prof dr Danica Tiodorović. On je izrazila nameru da besplatne preventivne preglede, zajedno sa svojim kolegama, obavi u svim mestima u kojima nema dermatologa, i naravno u fokusu ostaje rizična populacija poljoprivredno orijentisanog stanovništva u seoskim sredinama.

Od doktorke smo saznali da je danas u Srbobranu pregledano 173 građana, uočene su 34 suspektne promene na koži, od čega 3 melanoma, 9 bazocelularnih promena i ostalo su bili atipični maldeži. To znači da je 20 odsto pregledanih građana opštine Srbobran, upućeno sa dijagnozom na dalju dijagnostiku i lečenje.

Prilika je iskorišćena da se uputi apel i svim drugim građanima, da obrate pažnju na promene na svojoj koži, i ukoliko primete nešto, obavezno posete lekara.

Facebook Komentari