Nandor Gion

“Nandor Gion” nagrada dodeljena po 11. put

28. avgust 2023.

Kategorija: Kultura

Spomen kuća “Nandor Gion” u subotu je bila mesto održavanja tradicionalne manifestacija posvećene uspomeni na ovog istaknutog vojvođanskog književnika mađarskog porekla. U sklopu manifestacije su dodeljene nagrade, na 11. literarnom konkursu, za pisanje novela na mađarskom jeziku.

Na konkurs, koji je obljavljen 1. februara na dan rođenja pisca, je prispeo 31 rad. Stručni žiri u sastavu: dr Ferenc Nemet, dr Bela Markus, Đerđ Virag, dr Gabor Štifner i Peter Semeš, dodelio je prvu nagradu Gaboru Balog iz Đera (Mađarska), druga nagrada pripala je Timei Biro iz Palića, a treću nagradu je dobila Kalmanu Tatar iz Sente.

Manifestacija je obilovala kulturnim programom, na samom početku su se mogli čuti zvuci citre, sa vojvođanskim melodijama, koje je svirao Erdeg Lorant, dobitnik nagrade Zlatna citra.

Nemet Deže, u ime Kulturnog centra “Nandor Gion”, podsetio je na davnu 1992. godinu, kad je
osnovan udruženje građana s idejom da se sačuva zaostavština srbobranskog pisca. “Udruženje je uspelo, donacijskim sredstvima, da 2004. godine otkupi rodnu kuću pisca Nandora Gion u Srbobranu, u ulici Popovača venac br. 30, i takođe sredstvima dobijenim na raznim konkursima, istu i rekonstruiše, uredi i opremi, a zatim je otvori za posetioce 14. avgusta 2010. godine. Spomen kuća je danas muzej, potpuno opremljena za ovakvu delatnost, i kojuje od tad obišao veliki broj posetilaca, uglavnom đaka, studenata, ali i drugih turista. Otvoreni smo za sve građane, kao i za tematska istraživanja, diplomce, postdiplomska istraživanja koja se bave životom i radom ovog pisca, jer posedujemo veoma bogatu arhivsku građu, audio, video zapise itd.

Da bi kulturni sadržaj obogatili, krajem 2011. godine pokrenuli smo literarne konkurse iz više oblasti književnog stvaralaštva. Tako svake godine raspisujemo konkurs za novu novelu pisanu na mađarskom jeziku, međunarodnog karaktera, na koji se mogu prijavljivati, odnosno slati radove pisci iz celog mađarskog govornog područja. Do sada smo sproveli ukupno 11 konkursa za pisanje novela, i izdali 9 antologija od nagrađenih novela, deseta je trenutno u štampi. Pored literarnog konkursa istovremeno raspisujemo, odnosno objavljujemo konkurs, za prevođenje dela Nandora Gion sa mađarskog na srpski jezik. Do sada smo objavili ukupno 13 knjiga, prevoda uglavnom, od sredstava dobijenih na konkursima. Dostupni smo i na internetu jedanaest godina. Prošle godine sadržaj spomen-kuće smo obogatili jedinstvenom bistom Nandora Giona, rad novosadskog vajara Lasla Silađija, tako da je naš pisac stalno prisutan u svom rodnom okruženju”, rekao je okupljenima u dvorištu spomen kuće, Nemet Deže.

On je zatim otvorio izložbu crteža posvećenih Nandoru Gionu, slikara i pesnika Ferenca Maurica. Izložba se sastoji od osam slika pod nazivom Krstovi Giona, iste će ubuduće biti deo stalne postavke u Spomen kući, kao poklon umetnika. Takođe, deo izložbe je posvećen časopisu “Új Symposion”. “Neka nas bista i izložba uvek podsete na to kako treba da volimo svoj zavičaj”, dodao je Deže za kraj.

Facebook Komentari