Primeri dobre prakse važni su za unapređenje položaja Roma

15. avgust 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Opštinu Srbobran danas je posetila Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i predstavnica Nacionalnog saveta Roma u Srbiji. Sa najvišim predstavnicima Opštinske uprave je razgovarala o položaju romske nacionale manjine na lokalu, i načinu kako ih snažnije integrisati u društvo.

“Za našu nacionalnu zajednicu veoma je važno da svim mladim ljudima pružimo šansu da se obrazuju sa svojim vršnjacima i raduje nas činjenica da će sa početkom nove školske godine romskim đacima biti uručen školski pribor”, rekla je poslanica Jovanović, nakon što je razgovarala sa Radivojem Debeljačkim – predsednikom Opštine Srbobra, Milicom Zarić – zamenicom predsednika, i dr Ilijom Gazepovim, članom Opštinskog veća.

“Takođe, složili smo se da je značajno i potrebno svim članovima romske zajednice približiti zdravstvenu zaštitu, edukovati ih o potrebi preventivnih pregleda i mogućnostima da dobiju u svom gradu razne zdravstvene usluge. Na ovom polju razgovarali smo o konkretnim akcijama sprovođenja osnovnih pregleda i uverena sam da će one biti organizovane veoma brzo. Dobili smo i uveravanja da se u spisak kulturnih manifestacija u Srbobranu vraćaju ‘Ciganske vatre’, tradicionalno druženje Roma i skup romskih KUD-ova koje je zbog pandemije COVID poslednje tri godine bilo izostalo, ali sada se krajem avgusta ponovo vraća. Za nas je veoma važno da očuvamo kulturno, muzičko i jezičko nasleđe naše nacionalne zajednice i slobodno mogu reći da su ‘Ciganske vatre’ jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u Vojvodini. Razgovarali smo kako je sadržajno proširiti i kako bi bilo najbolje organizovati je u romskom naselju u Srbobranu, u Jamurama, gde se nekada davno održavala. Zadovoljni smo položajem Roma u Srbobranu, Turiji i Nadalju i vidim da se na ovom polju čine ozbiljni napori. Istovremeno, uvek ima prostora da se on unapredi i poboljša, ali za to je potrebna saradnja i obostrana volja za rad”, apostrofirala je Jelena Jovanović, navodeći da je dobar primer pomenutih aktivnosti seoska kuća u Nadalju, koju je dobila, po prvi put, jedna šestočlana romska porodica.

“Hvala Jeleni Jovanović što je izdvojila svoje vreme za posetu našoj lokalnoj samoupravi i svojim sunarodnicima”, rekla je Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran. “Verujem da kao predstavnica Skupštine Vojvodine i Nacionalnog saveta Roma može da bude značajna podrška našim naporima i akcijama kojim unapređujemo položaj Roma. Prva naša akcija biće ponovno organizovanje ‘Ciganskih vatri’, u narednih dvadesetak dana, i cilj nam je da ponovo ovu manifestaciju organizujemo u kontinuitetu, kako bi tradicija bila nastavljena. S druge strane, ističemo primer naše zaposlene, Lidije Fan, koja je svojim trudom i obrazovanjem dokazala da treba da bude deo lokalne uprave i danas radi na veoma bitnim projektima za našu opštinu. To je primer na koji treba da se ugledaju i drugi mladi Romi”, obrazložila je Milica Zarić.

Dr Ilija Gazepov je iskazao spremnost da od septembra, jednom mesečno, budu organizovani osnovni zdravstveni pregledi romskog stanovništva, kao akcija Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, sa željom da se kod ovog dela stanovništva pobudi svest o potrebi brige za lično zdravlje. “Rad sam da dođem na mesto, i u vreme, koje odgovara stanovnicima Jamura, i da obavim preglede i razgovore sa svima. Ipak, za efikasnost ovih i sličnih akcija potrebno je da izgradimo snažnije poverenje, bolje edukujemo sve građane, ne samo Rome, i predstavimo razne usluge i mogućnosti preventivnih pregleda, koji mogu na vreme sprečiti razne bolesti, ili sprečiti njihovo napredovanje, i naravno izlečiti”, rekao je dr Gazepov.

Posetu Opštini Srbobran, poslanica Pokrajinskog parlamenta je iskoristila da na radnom mestu poseti i Lidiju Fan, mladu Romkinju zaposlenu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj – KLER, gde joj je Lidija iznela svoje utiske. “Prezadovoljna sam poslom koji obavljam, kolege su stvarno dobre i lepo sam se uklopila u kolektiv. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj radim već dve godine, na poslovima pisanja projekata. Trenutno radimo baš na jednom konkursu, u okviru Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Lokalna samouprava je, preko KLER-a, konkurisala za projekat koji je vezan za Lokalni akcioni plan za Rome, u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i ja se nadam da će Opština Srbobran dobiti potrebnu podršku”, rekla je Lidija.

Facebook Komentari