Kampanja VOZI ODMORAN – za smanjenje saobraćajnih nezgoda tokom leta

08. avgust 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Saobraćaj

Agencija za bezbednost saobraćaja na teritoriji Srbije sprovodi kampanju VOZI ODMORAN, koju u opštini Srbobran realizuje lokalni Savet za bezbednost saobraćaja, s ciljem smanjenja broja nezgoda čiji je uzročnik umor vozača.

Među najčešće uzročnike saobraćajnih nezgoda, pogotovo u letnjem periodu, spada umor, zbog čega akcija i jeste pokrenuta u ovo doba godine i trajaće do 15. septembra.

Akcija se odnosi na one učesnike u saobraćaju koji kreću na duži put, najčešće na godišnje odmore, a koriste najfrekventnije putne pravce, kao što je obližnji auto-put. Kroz medije, daljenjem letaka i razgovorima s vozačima, deluje se afirmativno i preventivno, upućivanjem poruka kao što su:

  • Zapamtite, odmaranje i normalan san su jedini pravi lek protiv umora i pospanosti.
  • Na svakih 2 sata vožnje napravite pauzu za odmor od najmanje 15 minuta.
  • Klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do 7 stepeni; kao i drugi slični saveti koji mogu biti korisni vozačima, podsetiti ih na znanja koja već poseduju, i pomoći im da ih primenjuju.

Naravno, apeluje se na vozače da na put idu sa tehnički ispravnim vozilima, da odgovorno poštuju sve saobraćajne propise, jer se samo tako može bezbedno učestvovati u saobraćaju.

Facebook Komentari