Mali Petar iz Nadalja treba našu pomoć

Mali Petar iz Nadalja treba našu pomoć

05. avgust 2023.

Kategorija: Deca, Društvo, Zdravlje

Petar Desnica je rođen 27. oktobra 2022. godine u Nadalju, dete iz uredno kontrolisane trudnoće, ali je greškom lekara, prilikom porođaja koji je bio kompikovan, zadobio brojne povrede. Usled svih drugih komplikacija dolazi i do povrede nervnog spleta leve ruke, koja ostaje potpuno paralizovana (plexsus brahijalis).

Direktno iz vrbaškog porodilišta je hitno prebačen u Novi Sad, na odeljenje intezivne nege i tamo se borio za život 15 dana. Odmah su uključene vežbice i pozicioniranje ruke. Posle 15 dana prebacuju ga na odeljenje neonatologije gde ne uspevaju da ga skinu sa kiseonika. Odlazi na snimanje magnetne rezonance i saznaje se da ima hematom na kičmenoj moždini koji se stvorio prilikom čupanja bebe i samim tim taj otok je delimično oduzeo desnu stranu hemiodijafragme.

Petar je jedina beba u Srbija sa takvom dijagnozom, a treća beba na svetu.

Sa neonatologije prebačen je na kliniku za rehabilitaciju i tamo ostaje mesec dana. Prvi put iz bolnice izlazi sa navršena dva meseca, u zagrljaj tati i seki. Posle devet meseci saznaje se da je dijafragma postala pokretna i očuvana.

Rame je pokrenuo par dana pre polaska kući tek nekih par milimetara. Šaka mu je u veoma lošem stanju i pomaže se sa ortozama. Trenutno se leči na klinici za rehabilitaciju u Novom Sadu. Ovo je dug proces koji zna da traje godinama, a tretmani su veoma skupi pa je samim tim potrebna podrška i pomoć dobrih i nesebičnih ljudi.

Pomozimo Petru da što pre zagrli svoju porodicu!

Potrebna su sredstva za lečenja u banjskim uslovima, za specijalističke preglede, akunpukturu, rehabilitacije u inostranstvu, rekvizite za vežbanje, fizikalne terapije, kao i sredstva za putne troškove i smeštaj.

Humanitarna fondacija POKRENI ŽIVOT je formirala račune za uplate, a potrebno je sakupiti 1.200.000 dinara.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001717997-56
Uplatom na devizni račun: 160-6000001718991-81
IBAN: RS35160600000171899181
SWIFT: DBDBRSBG
PayPal: paypal.me/pokrenizivotsrb
Facebook Komentari