Biserov 18. Eko kamp

25. jul 2023.

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” iz Srbobrana, je u ponedeljak 24. jula otvorilo svoj “Eko kamp” na igralištu u Šumici, 18. po redu.

Kao i do sad, planirano je da “Eko kapm” traje pet dana, do petka 28. jula, i da se u tom periodu realizuju brojne aktivnosti: kreativne radionice, sportska nadmetanja, edukacije, druženja sa gostima iz drugih vojvođasnkih udruženja, posete lokalnih institucija itd. Na prvom mestu “Eko kamp” ima za cilj inkluziju osoba sa smetnjama u razvoju u sredinu kojoj pripadaju, kako bi postali funkcionalni člnovi društva. Baš sa željom da se prevaziđu predrasude, ako su uopšte opstale do danas, u kampu učestvuju deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, kao i deca tipične populacije.

Danas, drugog dana, kamp su posetili predstavnici lokalne samouprave, Milica Zarić – zamenica predsednika Opštine Srbobran, i dr Ilija Gazepov – član Opštinskog veća zadužen za oblasti ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice. Podrška koju Opština daje ovom udruženju je značajna i ne ogleda se samo u budžetskim izdvajanjima. Ono što “Biser” čini za Srbobran, lokalna samouprava prepoznaje kao dobar primer rada i podupire, kažu Zarić i Gazepov.

“Došli smo danas da posetimo tradicionalni ‘Eko kamp’ u organizaciji Udruženja ‘Biser’, koje je za nas od velike važnosti, jer kao prava institucija brine o osobama sa smetnjama u razvoju i mi zato podržavamo sve što oni rade. Ponosni smo što na teritoriji naše opštine funkcioniše jedno takvo udruženje i što osobe sa smetnjama u razvoju imaju priliku da se na pravi način uključe u društvo. Mi kao lokalna samouprava posećujemo ‘Biser’ tokom cele godine, jer želimo korisnicima njihovih usluga i roditeljima, da pokažemo da smo tu za svaki vid podrške i da mogu da nam se obrate za sve što im treba. Opština finansira udruženje, defektologe, pratioce i brojne aktivnosti, gde ‘Eko kamp’ zauzima posebno mesto, jer se održava u prirodi, što posebno podržavamo, na taj način se korisnici usluga, posetioci i druga deca druže zajedno, što kampu daje inkluzivni karakter”, rekla nam je Milica Zarić tokom posete “Eko kampu”. Ona je pohvalila Crveni krst Srbobran i Društvo za borbu protiv dijabetesa “Plavi krug”, jer se svake godine uključuju u rad kampa, tako pomažu “Biseru”, ali i svojoj lokalnoj zajednici.

“Podrška koju lokalna samouprava pruža ‘Biseru’ treba da bude nastavljena, ali i proširena, tako da mnogo više institucija i pojedinaca iz naše sredine budu uključeni u davanje podrške, jer je ono što udruženje čini od neprocenjive vrednosti. Crveni krst je već prisutan, a sutra se uključuje i ‘Plavi krug’, kako sa svojim redovnim aktivnostima provere zdravstvenog stanja kampera, tako i sa namerom da se družimo sa našim drugarima Biserašima. Svake godine smo tu i nameravamo sa tom praksom da nastavimo, samo se nadamo da nas promena vremena neće sprečiti u realizaciji planiranih aktivnosti”, kazao je dr Ilija Gazepov.

Ove godine kamp nosi naziv „Dođi, prođi, druži se – u prirodu uključi se“, a realizuje se uzpodršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je preko Saveza Mentalno nedovoljno razvijenih osoba Vojvodine, obezbedilo sredstva za održavanje Eko kampa.

Ove godine imamo veliki odziv dece, ali i gostiju iz okolnih udruženja. U ponedeljak su naši gosti bili iz Udruženja MNRO iz Sombora, dok u narednim danima očekujemo i goste iz Novog Sada, Vrbasa, Feketića, Sente, Subotice i Zrenjanina”, otkrila nam je Marinela Sabo, defektolog u MNRO „Biser“ i koordinator kampa.

“Učesnici svaki dan pristižu od 9.00 časova i borave u kampu do 15.00, gde se realizuju različite aktivnosti svakog dana, a učesnici imaju obezbeđene: doručak, ručak i užinu. Samo u prvom danu u kampu je bilo 100 ljudi, od toga 80 učesnika, što je veoma veliki odziv. Tog prvog dana su predstavnici Crvenog krsta iz Bačke Topole prikazivali različite vrste povreda do kojih može doći, a deca su aktivno učestvovala u previjanju rana koje su bile iscrtane na delovima tela, što je bila posebno zanimljiva aktivnost. Naravno, kao i svake godine održali smo i radionicu o pravilima ponašanja na kampu, a na kraju su se svi zasladili lubenicama koje su obezedili roditelji. Banka hrane Vojvodine, sa kojom imamo saradnju, obezedila je za učesnike kampa čokolade, sokove, kafu. Svaka pomoć nam je od velikog značaja, samim tim zahvalni smo i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i scojalna pitanja koje je obezbedilo sredstva, Crvenom krstu iz Srbobrana koji će nam obezbediti ručak za utorak, a volonteri Crvenog krsta su svaki dan sa nama i pomažu da se aktivnosti u kampu sprovede sa lakoćom”, navodi Marinela Sabo.

Neizostavno je pomenuti i Moto klub “Kneževina” iz Turije, čiji članovi na svojim motorima donose svoj čuveni pasulj koji svi obožavaju. Očekuje se dolazak vatrogasaca i policajaca, podrška je stigla i iz Doma kulture, ali i brojnih ljudi dobre volje iz Srbobrana, koji su pronašli način da daju svoj doprinos 18. “Eko kampu”, na čemu im je Udruženje “Biser” neizmerno zahvalno.

Facebook Komentari