NIS nastavlja da ulaže u Dom zdravlja

24. jul 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Kompanija NIS nastavila je sa pružanjem podrške zdravstvenim ustanovama koje se bave reproduktivnim zdravljem, u okviru koje je nabavljena savremena medicinska orema za potrebe Doma zdravlja „Dr Đorđe Bastić” u Srbobranu vredna 4 miliona dinara.

Ovaj projekat realizovan je putem društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno”, koji je kompanija prošle godine sprovela pod sloganom „Da se nove nade rode” sa ciljem da se pruži ,doprinos nacionalnom prioritetu — unapređenju reproduktivnog zdravlja i povećanju nataliteta.

Tim povodom je, u srbobranskoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena donacija. Pored domaćina, direktora Doma zdravlja „Dr Đorđe Bastić”, Dr Vlastimira Kladara, prisutni su bili i Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran i Igor Korać, predstavnik kompanije NIS.

Dr Vlastimir Kladar je napomenuo kako ovo nikako nije prvi put da NIS, kao društveno odgovorna kompanija, donira vredan medicinski aparat ovoj zdravstvenoj ustanovi. “Sličan aparat je naš donator, 2019. godine, obezbedio za potrebe dečije službe našeg Doma zdravlja, a ovog puta to čini za ginekološku službu. Glavni benefit je za korisnike naših usluga, za predstavnice lepšeg pola opštine Srbobran, na ovaj način one dobijaju kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, bez čekanja. Naravno, benefit je i za našu ustanovu i naše ljude koji rade na aparatima, jer će na bolji način moći da primene svoje znanje. Danas je bez kvalitetnog ultrazvučnog aparata nemoguće imati dobru ginekološku ordinaciju. Istakao bih, da aparat sa ovakvim performansama, već u ranoj trudnoći, može da otkrije neželjene anomalije na plodu. Pored toga, on vrlo lako može da otkrije neovaskularizaciju, koja je prisutna u tumorima jajnika, i to u vrlo ranoj fazi razvoja bolesti“, objasnio je prednosi novog aparata dr Kladar. On se zahvalio lokalnoj samoupravi i kompaniji NIS na konstantnoj potpori, i izrazio nadu da će se plodonosna saradnja nastaviti u godinama koje dolaze.

Igor Korać iz kompanije NIS je potvrdio da će saradnja biti nastavljena u okviru „Zajednici zajedno”. “Vodeći program društvene odgovornosti kompanije NIS, ‘Zajednici zajedno’, ove godine obeležava jubilej 15 godina postojanja. Sprovodi se u 13 partnerskih gradova i opština širom Srbije u kojima NIS obavlja najveći deo svojih poslovnih aktivnosti i do sada je putem ovog programa realizovano više od 1.000 projekata u šta je NIS uložio gotovo 1,6 milijardi dinara. Opština Srbobran u programu ‘Zajednici zajedno’ učestvuje od samog osnivanja, odnosno od 2009. godine i do sada je zajednički realizovano 55 projekata čija je vrednost 77,5 miliona dinara. Ove godine, NIS će u okviru programa ‘Zajednici zajedno’ uložiti rekordnih 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture objekata osnovnih u srednjih škola. Takođe, sredstava će biti usmerena i na unapređenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta i infrastrukture naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova“, saznali smo od predstavnika NIS-a.

Pored nabavke savremene medicinske opreme kompanija NIS podržala je opštinu Srbobran u sprovođenju javnog poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje. Imajući u vidu da je sve veći broj parova u borbi za potomstvo, kompanija NIS je u želji da nam se rodi što više novih nada, opštini Srbobran pružila finansijsku podršku u iznosu od milion dinara u sprovođenju javnog poziva za podršku parovim u procesu vantelesne oplodnje. Konkurs za parove je još uvek otvoren, a svi parovi više informacija i uputstvo za konkurisanje mogu pronaći u okviru javnog poziva na portalu opštine Srbobran.

U ime Opštine Srbobran i svih njenih građana, Radivoj Debeljački se zahvalio kompaniji NIS na kontinuiranoj podršci za projekte sa teritorije opštine. “Dosadašnja saradnja je bila zaista na visokom nivou i izražavam nadu da ćemo u tom pravcu nastaviti našu saradnju. Nadam se da ćemo realizovati još mnogo projekata koji će svakako doprineti kvalitetnijem i boljem životu svih građana u našoj lokalnoj zajednici. Ono što bih dodatno istakao, je program koji kompanija NIS realizuje, zajedno sa Opštinom Srbobran i u saradnji sa Domom zdravlja, a to je podrška svim parovima koji se opredele za vantelesnu oplodnju. To je nešto što će lokalna samouprava nastaviti da podržava i kad se program koji je u toku završi. To je važno istaći, i nadam se da ćemo u budućnosti imati još programa koji će pomoći da imamo što veći broj dece. Pored toga, moram se zahvaliti Naftnoj industriji Srbije na novom programu koji je već u toku. Posredstvom programa ‘Zajednici zajedno’, obezbedićemo novih 8 miliona dinara za osnovno i srednje obrazovanje, a lokalna samouprava će učiniti sve da i uveća ta sredstva, kako bi smo zajedničkim snagama uspeli da realizujemo projekat koji je pre svega značajan za našu decu, kako bi imala još bolje uslove za učenje”, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Više infarmacija o ovogodišnjem konkursu „Zajednici zajedno” može se pronaći na sajtu kompanije NIS.

Facebook Komentari