1.156.304 evra za projekte razvoja lokalne infrastrukture

21. jul 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Opštini Srbobran je na danas održanoj Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji – projekat LIID, odobreno više od milion evra za realizaciju projekata uređenja infrastrukture.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, učestvovao je na konferenciji, održanoj na Novom Beogradu u Palati Srbija, gde si o obratio prisutnima. “Zahvaljujem Francuskoj i Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci za ogromna sredstva koja su izdvojili za lokalne samouprave u Srbiji, a koje moraju da dođu do najboljih projekata u interesu građana. Nastavićemo da radimo i gledamo, kako i na koji način da pomažemo, ali imajte u vidu da situacija nije jednostavna. Iskoristite novac na pametan, mudar i odgovoran način”, reči su koje je Aleksandar Vučić uputio predstavnicima gradova i opština.

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, drugi dan za redom bio je u Palati Srbija, kako bi u ime lokalne samouprave koju vodi preuzeo i potpisao još jedan vredan ugovor. “Ugovor nam stavlja na raspolaganje sredstva u iznosu od 1.308.112 američkih dolara, odnosno 1.156.304 evra, za realizaciju projekata u oblastima rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, zatim povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta ili uređenja obala, za oblast aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja, za javnu rasvetu, za oblast unapređenja sistema za upravljanje, regulisanje i bezbednost saobraćaja, za regulisanje parking prostora, kao i za oblast e-mobilnosti, instalaciju stanica za električno punjenje za e-bicikle i e-motocikle.

Važno je napomenuti da je Opština Srbobran spremna da u najkraćem mogućem roku iskoristi datu mogućnost za finansiranje ovih infrastrukturnih projekata, pre svega jer je na vreme pripremala projektno-tehničku dokumentaciju. To je, takođe, produkt kontinuiteta vlasti i strateškog razmišljanja, koji se sada ostvaruje. Zbog toga je važno da osluškujemo potrebe svih naših građana i na taj način planiramo investicije i projekte. To je od prvog dana prioritet, razgovor sa ljudima i razumevanje potreba koje imamo na lokalnom nivou”, rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački, i zahvalio Vladi Srbije i Predsedniku Aleksandru Vučiću na stalnoj podršci svim jedinicama lokalne samouprave.

Ministar Goran Vesić je na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji, rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije.

“Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja. Čak 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajne iznose bespovratnih sredstava koji će omogućiti da realizuju projekte koji će imati snažne efekte na unapređenju infrastrukture, života građana i upravljačkih kapaciteta lokalne administracije. Zahvaljujući viziji i energiji predsednika Aleksandra Vučića, Srbija gradi autoputeve, pruge, fabrike kao nikada u svojoj istoriji. To su kapitalni infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja”, rekao je Vesić i dodao da kroz LIID svaka opština u Srbiji dobija šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima.

“Programom je obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja. Gradovi i opštine će na ovaj način postati inovativniji, inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život građana”, poručio je Vesić.

Facebook Komentari