Novih 9 miliona za unapređenje energetske efikasnosti kuća

20. jul 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Palata Srbija, na Novom Beogradu, bila je danas mesto potpisivanja ugovora ukupne vrednosti 1.8 milijardi dinara, između Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika 131 lokalne samouprave. Opštinu Srbobran predstavljao je njen predsednik Radivoj Debeljački, potpisujući ugovor prema kom se dva nivoa vlasti obavezuju da će obezbediti ukupno 9 miliona dinara, u odnosu pola-pola.

Predstavnike gradova i opština iz cele Srbije, dočekala je resorna ministarka, Dubravka Đedović, i svakom ponaosob uručila vredne ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”.

“I u ovoj godini nastavljamo sa sprovođenjem programa za naše građane kroz koji im pomažemo da unaprede energetsku efikasnost na svojim stambenim objektima. Od kako je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo ove projekte, aktivno smo se uključili u njihovu realizaciju, odziv je uvek bio dobar i isto očekujemo i ovoga puta. Raduje nas što stvaramo mogućnost za građane da kroz subvencije koje ovezbeđuju država i lokalna samoupava, uz njihova izdvajanja, poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova, uštede energiju i tako daju svoj doprinos uštedama na najvišem nivou. Pozivamo sve preduzetnike koji imaji interes da se uključe u ovu aktivnost, isprate naše pozive i prijave se za izvođenje radova, jer to je prvi korak u realizaciji celog projekta. Očekujemo da do kraja godine imamo potpisane prve ugovore sa građanima i krenemo u rad”, po potpisivanju ugovora saopštio je Radivoj Debeljački.

Da se energetska efikasnost tiče svih građana, a ne samo države i Vlade, već i svih lokalnih samouprava, privrede i građana, rekla je ministarka Dubravka Đedović. “To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo. Ovaj program Ministarstvo sprovodi već tri godine i podrazumeva pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, kako bi se kroz saradnju i zajednički rad učinilo što više na energetskoj tranziciji.

U protekle 3 godine, oko 20 hiljada domaćinstava je bilo u prilici da sprovede neku meru, a po prvi put u okviru ovogodišnjeg programa građani će moći da dobiju i 65 odsto subvencije, umesto dosadašnjih 50 odsto, ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu. Između 8 i 9 hiljada domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati. Projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke. Važno je da nema rokova, poziv je otvoren cele godine”, navela je Đedović u svom javnom obraćanju.

Facebook Komentari