Žetvene svečanosti održane po 26. put

09. jul 2023.

Kategorija: Kultura, udruženje

Neizostavna i po mnogo čemu posebna manifestacija u Srbobranu, “Žetvene svečanosti”, održana je po 26. put, u subotu 8. jula, na salašu Fišteš Ileša.

Sa idejom da se očuva tradicionalan način žetve u Vojvodini, i sve ono što ju je pratilo, kao deo kulture mađarske nacionalne zajednici u pokrajini, održana je prva manifestacija ovog tipa. Tokom tri decenije postojanja, “Žetvene svečanosti” su dobile na značaju, širio se program i uključivalo se sve više učesnika, da bi postala jedna od manifestacija koja je od velike važnosti za Opštinu Srbobran.

Organizator dešavanja je “Klub za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine”, čiji su članovi uložili veliki trud da sve bude autentično, ali i da privuku u Srbobran kulturne radnike i poštovaoce tradicije iz cele Vojvodine. Čak 11 takmičarskih ekipa uzelo je učešće u žetvi sa starim alatima i narodnim nošnjama.

“Veoma je važno da kao lokalna samouprava prepoznamo značaj očuvanja kulture i tradicije u našoj zajednici. Čast mi je što sam deo 26. ‘Žetvenih svečanosti’, ova manifestacija je tradicionalna u našem Srbobranu i naša je obaveza da nasleđe koje se ovde neguje dodatno očuvamo i, pre svega, prenesemo na mlađe generacije, da i oni nauče kako se to nekada radilo, kako su se ponašali i kako su živeli ljudi u prošlosti. Samo tako znaćemo da vrednujemo ono što imamo i moći da sa optimizmom gledamo u budućnost”, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, na otvaranju XXVI “Žetvenih svečanosti”.

Dragan Mitić iz Bačke Topole, predsednik Udruženja Viteški red amaterskih kuvara Vojvodine i Srbije, zajedno sa kolegama, imao je zadatak da oceni nastupe takmičarskih ekipa, posebnu pažnju usmeravajući na veštinu košenja žita, slaganja otkosa i druge uobičajene radnje u polju. Ovaj deo pratili su i drugo sadržaji; defile fijakera i učesnika manifestacije ulicama Srbobrana, razna takmičenja i igre za decu i odrasle, dok su u kulturnom delu programa nastupale foklorne grupe KUD-a “Bard” i Kluba za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine iz Srbobrana.

“Predstavili smo se sa našim najmlađim uzrasnim grupama iz sekcija iz Srbobrana i Turije, igrajući splet igara iz Srbije, a sa željom da ulepšamo ovu važnu manifestaciju. Veoma nam je drago što smo gosti Žetvenih svečanosti, rado ovde dolazimo ne samo zbog igre već i zbog druženja, a posebno se deca raduju zbog raznih igara koje od zaborava čuva ovo mađarsko kulturno-umetničko društvo. Imali smo često zajedničke nastupe i druženja i mislim da je to nešto što se mora negovati. Zajedno živimo, a i pored različitih običaja imamo iste uslove za život i iste navike, veoma smo slični, treba da se poštujemo i čuvamo prijateljske odnose”, rekla je Zoranka Paroški, zamenica predsednika KUD-a “Bard”.

Facebook Komentari