Kako je nastao prostor koji prepoznajemo kao Vojvodinu

23. jun 2023.

Kategorija: Kultura

Promocija knjige Zorana Kneževa “Vojvodina, kazivanja i sećanja”, održana je u sredu veče, 22. juna, u Galeriji Doma kulture Srbobran, gde je autor ovog izdanja održao i predavanje pod nazivom “Hronika nastajanja Vojvodine”.

Zoran Knežev se srbobranskoj publici predstavio, ne samo kao književnik, već i kao hroničar i novinar, a tokom jednočasovnog predavanja je zainteresovanima pokušao bliže da objasni kako dolazi do formiranja prostora koji svi mi danas prepoznajemo kao Vojvodinu.

“Svi znamo za Panonsko more, za Dunav i Tisu, polja pšenice i kukuruza, ali nam niko ne objašnjava kako je do svega toga došlo, Podstaknut tim, ja sam spremio jedno predavanje koje počinje sa pra morem o prati dalje razvoj ovih prostora. Ima tu malo arheologije, ali i malo fantastike, jer nisam baš siguran koliko mi precizno znamo šta je sve bilo pre sto miliona godina. Detaljnije se govori o tome kako je nastao Dunav, Tisa, kako počinje naseljavanje ovih prostora, nastajanje prvih gradova, i završavamo predavanje sa dolaskom prvih poljoprivrednih kultura”, u kratkim crtama nam je, pre samog predavanja, objasnio svoju misiju Zoran Knežev.

Za Vojvođane je Vojvodina sve, voli da kaže naš sagovornik, od hrane, preko istorije i geografije, kulture, legendi, oblačenja itd. Srbobransko predavanje je deveto u nizu, i reakcije ljudi su uvek iste, vole da čuju sve o svojoj Vojvodini.

Zoran Knežev se ovom temom bavi već petnaestak godina, prošao je sve dostupne arhive: Vojvodine, Grada Novog Sada, Matice srpske, Grada Kikinde, crkvene arhive, privatne kolekcije; tražio dokumenta i izvore kod drugih hroničara i istoričara, a kao rezultat nastalo je osam knjiga i veliki broj predavanja na ovu temu. Bogata zaostavština koju će generacije koje dolaze, nadamo se, umeti da cene.

Facebook Komentari