Prva decenija “Kotlićijade” i skoro isto toliko “Traktorijada” u Srbobranu

18. jun 2023.

Kategorija: Poljoprivreda, Zabava

Deseta srbobranska “Kotlićijada” i osma tradicionala “Traktorijada” imale su jedno od najmasovnijih izdanja od osnivanja, protekle subote kraj lokalnog hipodroma.

kotlićijada srbobran 2023

Manifestaciju je otvorila Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran, rečima, da se na ovakvim svetkovinama najlepše vidi kako različite nacionalne zajednice žive u slozi, za šta je Srbobran najbolji primer.

“Današnja manifestacija ima veoma veliki značaj za našu opštinu. Lokalna samouprava je to prepoznala i zato je već godinama generalni pokrovitelj ‘Traktorijade’ i ‘Kotlićijade’. Ovo dešavanje ne okuplja samo naše poljoprivrednike, iako je to za njih značajan skup, već i sve ljude dobre volje koji uživaju u gastronomskim izazovima, vole da se druže i provode vreme u prirodi.

Milena alargić predsednica skupštine opštine srbobran

Pored toga, ova manifestacija je dobar primer negovanja multikulturalnosti u našoj sredini, to je jedan od ciljeva, a i rekla bih da je Srbobran po tome prepoznatljiv. U prilog tome govori i dolazak nama dragih gostiju iz Orošhaze, pobratimljene opštine iz Mađarske. Druženje će svakako biti lepo kao i svake prethodne godine. Opština se trudi da manifestacija bude uvek bolja i mislim da je na ovogodišnjoj to evidentno”, rekla je Milena Alargić.

Pozdravni govor, na otvaranju manifestacije, održao je u ime organizatora, Nandor Brašnjo, predsednik “Traktorijade”. “Kad smo Peđa Mavrenski i ja prvi put organizovali ovu manifestaciju, nismo ni slutili da može doći ovoliko ljudi. Veoma mi je drago da danas vidim toliko porodica, sa decom i svi su došli sa dobrom voljom. To se ponavlja iz godine u godinu i svakako raduje nas koji ovo organizujemo. Moram reći da mi je već onda, Valerija Čuzdi mnogo pomagala, i ta saradnja je takođe s godinama postajala sve bolja. Baš zahvaljujući toj saradnji, mi već drugi put zajednički organizujemo ‘Traktorijadu’ i ‘Kotlićijadu’. Zahvalio bih se svima koji su pomiogli da se manifestacija organizuje i bude ovako velika i lepa”, poručio je skupu Nandor Brašnjo, uz želju da se svi dobro provedu i da rod bude dobar.

traktorijada srbobran 2023

Pored tradicionalnog defilea traktora kroz Srbobran, u kome je učestvovalo 64 traktora, kako počinje svaka “Traktorijada”, nije izostalo ni takmičenje u umeću vožnje ovih poljoprivrednih mašina. Takmičari raznih uzrasta i za volanima najrazličitijih traktora nadmetali su se u slalom vožnji, vožnji u nazad, parkiranju prikolice, a sve je ispraćeno brojnim pogledima znatiželjne publike.

“Kotlićijada”, koja postoji malo duže od ove prethodno pomenute manifestacije, ima sporiju dinamiku, brzina na tom takmičenju nikako ne donosi pobedu. Naprotiv, umeće pripreme dobrog kotlića je u čekanju pravog trenutka da se dodaju određeni sastojci, čime se postižu te male razlike u ukusu koje kod sudija odnose prevagu. Bar tako kaže jedan od majstora za vatru, jer kuvar nije hteo da otkriva tajne. Čak 48 ekipa se prijavilo za učešće u takmičenju, neke ekipe su brojale i do 25 članova, što u zbiru čini ozbiljnu brojku učesnika, a gde su još posetioci.

Važan deo manifestacije posvećen je najmlađim posetiocima, obezbedili su organizatori različite animacije, među kojima su bila i takmičenja u spretnosti i brzini, u kojima su deca, čini se, najviše uživala. Malo više foto utisaka možete pronaći u facebook galeriji SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari