RADOST prvi put uvodi mlađu jaslenu grupu

15. jun 2023.

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava

Opština Srbobran i Predškolska ustanova “Radost” obezbedili su uslove da se roditeljima ponudi usluga brige o mališanima mlađeg jaslenog uzrasta, već od godinu dana starosti. Tako nešto nije do sad postojalo u Srbobranu, a već sa početkom nove školske godine, od 1. septembra, jaslice će biti otvorene.

Danas su deca iz vrtića bila u poseti Opštinskoj upravi, gde su, izmeđi ostalog obišla i predsednika Opštine, Radivoja Debeljačkog, te je on ovu lepu prigodu iskoristio da njima i njihovoj vaspitačici saopši ovu lepu vest.

Vrtić “Palčić”, u naselju Kać, se već priprema za prihvat dece, od jedne do tri godine starosti, propisani uslovi za njihov boravak u ustanovi se razlikuju od onih za veću decu, a namera je lokalne samouprave da obezbedi sve, pa i više od toga, kako bi njihovi roditelji bez ikakve bojazni mogli da ih ostave u vrtiću i posvete se svojim radnim i drugim obavezama.

“Veliko interesovanje roditelja i njihova jasno iskazana potreba, da decu dok rade ostave u vrtiću, podstakla nas je da proširimo i unapredimo usluge i otvorimo mlađu jaslenu grupu. Prethodne školske godine, koja je, inače, bila rekordna, u vrtićima smo imali 447 mališana, a naredne ćemo imati 477, za 30 više, što je odlična vest. Istovremeno, javila se potreba i za celodnevnim boravkom u još više objekata i odluka ja da se ova usluga uvede u još dva vrtića, tako da ćemo u septembru, od ukupno devet objekata, u čak sedam imati celodnevni boravak”, rekao je danas Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Prijemu organizovan za decu, prisustvovali su i: Biljana Bajić, direktorka PU “Radost”, Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, i Kristijana Kočiš, član Opštinskog veća za prosvetu i kulturu. Od njih smo saznali da će vrtić “Palčić”, primiti 18 polaznika u jaslenu grupu, a ono na šta su ponosni je činjenica, da ni jedno dete prijavljeno u PU “Radost”, bez obzira na uzrast, nije i neće biti ispod “crte” ako ispunjava uslove za upis, jer su postojeći kapaciteti za prihvat dece prošireni.

“Objekte smo dobro pripremili, dodatno opremili i može se reći da su u dobrom stanju. Sada se uređenje prostora za novu uslugu, a njeno pokretanje je dokaz da smo mi ovde kako bi slušali potrebe građana i izlazili im u susret, posebno mladim roditeljima”, dodao je Debeljački, podvlačeći da je nova usluga PU “Radost”, nešto što male opštine uglavnom nemaju, to sebi mogu da priušte samo veće opštine i naravno gradovi.

Sve investicije i razvojni projekti koje realizujemo, sve što činimo da naš Srbobran bude lepši i razvijeniji, pada u vodu ako nemamo dece. Zato kontinuirano radimo na tome da podržimo porodicu i mlade roditelje. Broj dece u našoj opštini se poslednjih godina uvećava, i moraćemo u budućnosti razmišljati o ozbiljnom proširenju nekog postojećeg, ili o izgradnji novog objekta”, zaključak je predsednika Opštine Srbobran.

Biljana Bajić, direktorka PU “Radost”, istakla je da su brojni zahtevi za mlađom jaslenom grupom stigli kroz konkurs koji je trajao do 21. maja, zbog čega je zatražena pomoć od lokalne samouprave za pozitivan odgovor na potrebe roditelja.

“Naišli smo na potpuno razumevanje i spremnost da nam se pomogne, zbog čega smo odlučili do pokrenemo jaslice. Kroz rebalans budžeta su obezbeđena dodatna sredstva za rad naše ustanove, odabrani prostor će biti renoviran i prilagođen potrebama, opremljen svim rekvizitima po posebnim standardima za najmanju decu. Odgovorili smo na još jedan zahtev roditelja; naime odlučili smo da celodnevni boravak za decu pripadnike mađarske nacionalne zajednice, otvorimo i u vrtiću ‘Barbi’, a do sada je to bilo samo u u vrtiću ‘Bambi’. Znači, od 1. septembra imaćemo dva objekta sa uslugom celodnevnog boravka za decu koja uče na mađarskom jeziku. Od kako je na čelu Opštine Srbobran Radivoj Debeljački i od kako vodim Predškolsu ustanovu, celodnevni boravak, od ukupno devet, sada imamo u sedam vrtića, a kad smo došli na dužnost postojao je sa samo u dva, što jeste značajno unapređenje usluga”, rekla je na prijemu direktorica Bajić.

Predsednik Opštine Srbobran podsetio je na neke od lokalnih mera pronatalitetne politike, koje su, nesumnjivo, dale rezultate od kada se sprovode.

“Mislim da smo u nekoliko prethodnih godina raznim merama dokazali želju da budemo podrška i pomoć mladim roditeljima koji se odlučuju na širenje porodice. Lokalnim pronatalitetnim merama, koje smo pridružili velikim merama koje je u praksu uvela Republika Srbija, verujem da smo pospešili rađanje dece i unapredili brigu o porodici. Neke od tih mera direktno su uticale da mladi roditelji prve dane sa prinovom lakše prebrode i želimo i dalje da im budemo podrška. Na primer, izdvajamo novčana sredstva za svako novorođenče, obezbeđujemo vredne poklone kao što su stolice za hranjenje i auto sedišta za bezbedan preveoz dece i mnoge druge. Slična, važna mera pronatalitetne politike je podrška za parove koji se odlučuju na vantelesnu oplodnju, gde smo preuzeli da pored države koja obezbeđuje glavna sredstva, platimo sve dodatne troškove ovog postupka i tako budemo od pomoći bračnim parovima. Podjednako je važna i nematerijalna pomoć, a upravo takva je Škola za trudnice i roditelje, koju organizujemo u Domu zdravlja ‘Dr Đorđe Bastić’. Uz druge mere podrške koje se odnose na đake i studente, verujem da smo pomogli da neke porodice lakše podižu potomstvo”, podsetio je Radivoj Debeljački.

Facebook Komentari