Održan važan sastanak za promociju kulturno-turističkih potencijala Srbobrana

15. jun 2023.

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Na inicijativu direktora Doma kulture Srbobran, Dejana Korcebe, danas je u ovoj ustanovi održan sastanak sa temom pripreme aktivnosti za promociju kulturno-turističkih kapaciteta Srbobrana, u tekućoj godini, sa akcentom na zaostavštinu porodice Dunđerski i Manifestaciju “Lenkin prsten”, kao najvažniju za opštinu kad je u pitanju kultura.

Pozivu direktora Korcebe, rado su se odazvali i sastanku prisustvovali: predsednik Opštine Srbobran – Radivoj Debeljački, predsednik žirija za dodelu pesničke nagrade “Lenkin prsten” i v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta – dr Zoran Đerić, upravnik poslova Matice srpske – dr Milan Micić, osnivač Centra za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih i izvršni direktor programskog sektora Srpskog narodnog pozorišta – Zoran Subotički, organizator kulturnih programa Doma kulture – Božana Stojković.

“Danas su se okupili ljudi koji već godinama međusobno sarađuju na temu kulturnog i istorijskog nasleđa porodice Dunđerski i time daju svoj doprinos organizaciji ‘Lenkinog prstena’. Tema sastanka bio je dogovor na koji način, gde i kad ćemo raditi na promociji ove, za nas važne, kulturne manifestacije. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odobrio nam je finansiranje projekta koji za cilj ima promovisanje ‘Lenkinog prstena’ u drugim gradovima, i ne samo u našoj državi. Ne bih unapred otkrivao o kojim je gradovima reč, jer tek treba da se obave razgovari sa njihovim čelnim ljudima, ali mogu reći da su to gradovi vezani za porodicu Dunđerski.

Promocija bi uključivala i turističke potencijale opštine Srbobran, uz naravno, na prvom mestu ‘Lenkin prsten’, pesme koje su do sad dobijale nagradu, isto tako bi bio prikazan Zbornik porodice Dunđerski, ove godine izlazi drugi po redu, takođe bi bila ispričana priča o ljubavi između Lenke i Laze, kroz jedan pozorišni dramski zaplet”, objasnio je direktor Korceba. On je izrazio zadovoljstvo što je kod šire publike prepoznata pozitivna promena načinjena prošle godine, a uključivala je bolju promociju manifestacije “Lenkin prsten”, i drugačije koncipirana dešavanja koja je čine.

U svakom slučaju, u pitanju je iskorak u pravom smeru koji ove godine treba sve da podigne na još viši nivo. Sem “Lenkinog prstena”, u planu je da i “Lenkino pero” postane međunarodna pesnička nagrada za pisce ljubavne poezije na srpskom jeziku iz svih gradova koji su bili važni za život i rad porodice Dunđerski.

Da je kulturi kapacitet koji poseduje Srbobran sa porodicom Dunđerski velik, mišljenja je i dr Milan Micić iz Matice srpske, što sa sobom nosi i ogroman potencijal za razvoj turizma. “Potrebno je tu, već zanimljivu priču, razviti i prezentovati na pravi način i na druge prostore. Upravo o tome je bilo govora na današnjem sastanku, na koji način to što Srbobran poseduje, porodicu Dunđerski, ‘Lenkin prsten’ i kompletnu turističku ponudu prezentovati van Srbobrana i Srbije. Verujem da ćemo do jeseni imati već kompletnu realizaciju tih programa i da će jedna celovita, snažna srbobranska priča moći da se prezentuje u svom punom obimu, gde god da se Opština Srbobran pojavi”, rekao je dr Milan Micić, sa ponosom ističući da je ovo projekat na kom zajednički rade Matica srpska, Srpsko Narodno pozorište, Dom kulture i Opština Srbobran.

Facebook Komentari