Još jedna uspešna akcija davalaštva krvi

15. jun 2023.

Kategorija: Društvo, Zdravlje

Srbobranski dobrovoljni davaoci krvi još jednom su opravdali epitet najnesebičnijih humanitaraca, za smo četiri sata, koliko je trajala današnja akcija davalaštva, ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine je u Pozorištancu prikupila 66 jedinica dragocene tečnosti.

Čak 74 potencijalnih davalaca se odazvalo pozivu Crvenog krsta Srbobran, , 21 žena i 53 muškaraca, nažalost nisu svi mogli da budu davaoci na ovoj akciji, ali raduje činjenica da je 3 naših sugrađana po prvi put danas doniralo krv. Na taj način su se priključili jednoj posebnoj grupi ljudi, onih koji spasavaju živote osoba koje gotovo sigurno nikad neće sresti. To je verovatno najviši čin humanosti.

Iako trenutno ima dovoljan broj jedinica svih krvnih grupa, jasno je da će dolaskom lepšeg vremena i nastupanjem leta davalaštvo opasti, što ponovo može dovesti do nestašica. S tim u vezi stiže apel, kako Zavoda za transfuziju, tako i iz Crvenog krsta, da davaoci nastave redovno da se javljaju, bilo na akcije ili direktno u sedištu Zavoda u Novom Sadu, jer potreban je kontinuiran priliv zbog pacijenata koji hronično primaju terapije, ali i zbog novih pacijenata kojih uvek ima.

Sekretar Crvenog krsta u Srbobranu, Goran Radovanović, pridružio se apelu i najavio da će u slučaju izvanredne potrebe, biti organizovana i vanredna akcija davalaštva krvi u julu mesecu. “Kao i uvek kad su akcije dobrovoljnog davalaštva krvi u pitanju, Crveni krst Srbobran je sa svojim volonterima prisutan i pruža svaki vid podrške osoblju Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Drago mi je da je i ova akcija bila uspešna, ali to ne znači da ćemo mi stati sa edukacijom građana na tu temu. Škola je završena, ali ćemo već u septembru sa našim edukatorima obići sve škole i raditi na osvešćivanju mlađih generacija o ovoj temi, jer je krv konstantno potrebna za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i ne znamo kad može zatrebati nama ili nekoj nama dragoj osobi. Zato i jeste potrebno da što veći broj ljudi, uvek novih, redovno donira krv i da se zalihe iste drže stabilnim”, poručio je Goran Radovanović, još jednom ističući da je ponosan na svoje sugrađane, pogotovo onih desetak koji su uveliko prešli brojku od stotinu davanja krvi.

Njima je na Svetski dan dobrovoljnih davalaca upriličen prijem u zgradi Opštine, o čemi smo pisali pre dva dana, a može se pročitati u nastavku >>>.

Facebook Komentari