Crveni krst Srbobran obeležio Svetski dan bez duvanskog dima

31. maj 2023.

Kategorija: Deca, Zdravlje

Svetski dan bez duvanskog dima se obeležava svake godine 31. maja, sa ciljem da se podigne svest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posledicama pušenja, ali i kako bi se pojačali napori koji bi rezultirali nestankom ove loše navike.

Crveni krst Srbobran je sa svojim volonterima izašao danas među građane, kako bi im bar na trenutak pažnju usmerio na ovaj društveni problem, kako bi se nad njim zamislili i možda pokušali da ga reše, jer na posletku, odluka je pojedincu.

Svetska zdravstvena organizacija i Crveni krst ove godine obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima pod sloganom “Gajimo hranu, a ne duvan“. Srbija je, po učestalosti korišćenja duvanskih proizvoda, u samom vrhu na starom kontinentu, i zato je upravo ovde potrebno uložiti dodatne napore kako bi se stanje popravilo (ukinuti subvencije za uzgajanje duvana, pružiti podršku poljoprivrednicima da pređu na uzgoj prehrambenih proizvoda, pozivanje duvanske industrije na odgovornost i dr).

Crveni krst Srbije, Vojvodine, kao i lokalni u Srbobranu, izašao je u javnost sa programom konkretnih mera kako da se u bliskoj budućnosti smanje, i čak potpuno nestanu, štetne posledice koje izaziva duvan i njegovi proizvodi. U tom smislu napravljeni su kviz upitnici, prezentacije i štampani materijali kako bi se doprlo do što većeg broja građana, svih društvenih i starosnih kategorija.

Važen deo edukacije okrenut je mladima, zato su i smišljena predavanja za decu srednjoškolskog uzrasta sa specifičnim ciljem upoznavanja mladih sa razmerama konzumiranja cigareta u Srbiji, dejstvom i posledicima udisanja duvanskog dima, uz promociju zdravih stilova života kroz pravovremeno informisanje i mobilisanjem vršnjaka na aktivnu podršku i vršnjačku edukaciju.

Facebook Komentari